Как да изберем най-евтиното отопление за селска къща?

29086
Как да изберем най-евтиното отопление за селска къща?
Снимка: Pixabay

Отмина времето, когато вариантите за отопление бяха евтини. По-рано беше възможно да се инсталира абсолютно всяка отоплителна система, но вече всяка година има увеличение на цените на източниците на топлина и въпросите за икономичното отопление на жилищата стават все по-актуално.

Основните етапи, при които можете да спестите от отопление, са:

Подходяща отоплителната система

Имайте предвид, че доста често това предполага значителни инвестиции, но в същото време ви позволява да спестите много от годишните разходи - кое е по-изгодно: да закупите евтина отоплителна система, но с големи разходи за всеки отоплителен сезон или да инвестирате повече в нея, но спестявате от закупуването на ресурси и услуги?

Става дума за комплексните спестявания на отоплителната система - колко дълго се изплаща тази или онази система и дали има смисъл от нея.

От гледна точка на поддържането на комфортна температура, както и инвестициите в отоплителната система на етапа на инсталация се взема предвид, колко често се обитава къщата. Ако живеете в селска къща през цялата година - отоплителната система трябва да работи стабилно и да осигурява комфортна температура всеки ден - в такава ситуация, можете спестете в най-добрия случай интензивността на системата през деня, когато вкъщи няма никого.

10 съвета за ефективно отопление с локално парно

Ако не посещавате селската къща всеки ден, а идвате например за ваканция или уикенд, тогава системата с дистанционно управление би била най-добрият вариант. При напускане отоплението се намалява до минимум, за да не замръзне къщата, а преди да пристигнете предварително, системата се включва, докато температурата стане комфортна за вас. Така при пристигането не е нужно да чакате, докато къщата се затопли, а докато ви няма, се поддържа минимална температура, която не позволява къщата да замръзне.

Спестявания в момента или изчисление за много години

Колкото по-скъпа е системата за отопление, толкова по-евтина е в дългосрочен план. Така например за оборудването на модерна котелна инсталация на твърдо гориво ще са необходими много повече пари, отколкото за инсталирането на газов или електрически котел, но самото твърдо гориво е много по-евтино от същия газ или електричество.

Коя опция да изберете и кои от съвременните системи са по-достъпни в момента на инсталиране и кои ви позволяват да спестявате годишно?

Най-икономичното отопление

Като се има предвид цената на отоплителна система в селска къща, препоръчително е да се обърне специално внимание на източника на топлина и окабеляването, защото ако говорим за отопление с вода (а опциите за пара и въздух се използват доста рядко и не са толкова универсални), може да работи като подово отопление, с радиатори и с всякакъв вид котли. Тоест, собствениците на къщата, по свое желание, могат да комбинират различни опции.

4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата

Най-евтиният вариант за отопление

Системите с естествена циркулация ще бъдат по-евтини - няма да е необходимо да купувате, инсталирате или губите ресурси по време на работа на циркулационната помпа. Такава система обаче далеч не е подходяща за всички селски къщи, а в някои случаи наличието на помпа е необходимост.

От гледна точка на директното окабеляване - по време на изграждането на радиаторната система ще струва по-малко от топъл под. В същото време цената на поставянето на радиатори ще се увеличи в зависимост от сложността на работата и броя на консумативите. Можете да намерите евтини модели.

Подовото отопление ще струва повече от радиаторите. Първо, във всеки случай такава система изисква принудителна циркулация, и второ, техният монтаж е технически по-труден, и трето, консумацията на материал (директно тръби) е по-голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com