Как да не загори казанът за ракия?

19806
Как да не загори казанът за ракия?
Снимка: БГНЕС

Знаете ли, как се вари добра ракия?

Днес ще ви разкажем за това, както и какво се прави, за да не загори казанът за ракия.

Добра ракия се прави с добро джибри. Правилно е суровината за направата на ракия да се опита на вкус. Правилно е вкусът на материала да има аромат и да е без сладки или кисели, нито горчиви привкуси, дават съвети от "Казан за ракия".

Горчив привкус може да се получи, ако материалът е стоял прекалено дълго, повече от 5 месеца, заедно с костилките на плодовете или ако такъв е направен от костилкови плодове (сливи, джанки, кайсии).

Не много силната киселинност може да се премахне с пепел, в пропорции 1-2%.

От край време ракията се вари в казан, от чиито изпаренията излиза по тръба, наречена серпентина, през която течността се охлажда. Когато джибрито заври майсторите на ракията поддържат огъня умерен. По този начин ракията започва да тече в тънка и равномерна струя.

Ето как да не загори казанът за ракия

Желателно е огънят да не е много силен, за да не загори джибрито в казана. Най-голяма е опасността от загаряне, когато потича първакът. Тогава огънят се намалява, а казанът се оставя само да ври само на жарта. Този етап се контролира с помощта на температурата на капака и лула, чрез опипване (има и термометри). Прекъсване процеса на дестилация на ракия или преокачествяване получаването й става по обективни или субективни показатели.

Някои майстори по изпичане на ракията ползват спиртомер. По този начин под 35° се смята, че тече алкохолът, който е по-вреден от метиловия алкохол. Преходът на ракия се контролира към паток по 3 начина. Показателите са следните:

-   градуси - ракия, плисната над жарта, гори, а патокът я гаси;

-   миризма - при недоброто джибри, понякога ракията потича с неприятен мирис, дори над 40°;

-   киселост - на съшия принцип е както при мириса.

Защо прегаря ракията?

За да стане ракията добра, е от значение важно как се вари. Когато се прави главно от круши и ябълки, прегарянето е проблем и тогава трябва да се внимава. Загарянето на казана за ракията се случва, защото съотношението между плодове и вода не е спазено. Тогава материалът е прекалено гъст.

Кашата, получена от плодовете се изсипва в казана. Тя не бива да заема повече от 80% от целия обема на казана. Важно е да се спазват пропорциите, за да има достатъчно място и за самата пара.

За да знаят с точност колко вода трябва, майсторите ракиджии ползват лесен и прост начин. Те поставят забодена чиста пръчка по средата на плодовата каша.

Ако пръчката остане във вертикална позиция, след освобождаването с ръка, значи кашата е прекалено гъста и ракията ще прегори. Тогава се добавя още вода, докато пръчката се наклони на една страна по ръба на казана.

Как да не загори казанът за ракия?

Ако кашата бъде заредена без доливане на допълнителна вода, ракията със сигурност ще загори.

Друг случай, в който може да се получи прегаряне е ако огънят е прекалено силен.

Греяната ракия лекува! Ето как да си я направите!

Народната медицина познава много варианти за приготвянето на лековитата греяна ракия. В основата на всички обаче се следват няколк...

Добре е да се поставят не много големи дървета, за да не е много силен огъня и да не загори ракията, съветват от "Готвач".

Преди да бъде изсипана в казана кашата, трябва да се постави на дъното му метална или дървена скара.

Скарата няма да позволи на твърдите частици да стигнат до дъно, дори то да е загоряло. Препоръчително е на скарата да се постави зеблен чувал и отгоре да се изсипе материала от плодове за печенето на ракията. Чувалът се завързва, водата се налива около му, докато се покрие и тогава се поставя капак, добавят от "БГ Фермер".

Някои поставят мрежа, която пускат на дъното само с плодовия сок. При този вариант няма как да не загори казана за ракия.

В случаи, че правилата са стриктно спазвани ракията няма никога да загори.

Ракията спасява от болести! Вижте кои са те!

Всеки знае, че с алкохола не бива да се прекалява, особено с твърдия. Според направено проучване, обаче, в малки дози ракията може да е...

Съвети:

Без значение, колко и кои от мерките сте приложили, добре е при разреждане или пасиране на кашата отворът на казана да е открехнат, за да може материалът вътре да се разбърква с бъркалка (дървена), докато процесът по изпарение на алкохола започне.

При гроздова каша, най-правилно е джибрите да са пресовани и само сока да се дестилира. По този начин ще се получи гроздова ракия с отлично качество.

По време на дестилация на плодовите ракии трябва да се подхожда много внимателно. Загряването с дърва на казана и до завирането на самата каша трябва да става бавно и постепенно, в никакъв случаи интензивно.

Важно е също така, за да не загори казанът за ракия, вратата на печката от казана да е затворена - не го забравяйте, макар да звучи елементарно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com