Как да подберем риба и морски дарове?

2089
Как да подберем риба и морски дарове?
Снимка: Emily Miller / Pixabay

Допреди век и половина-два морските дарове са били достъпни само за жителите на крайбрежията. Днес, благодарение на технологиите за замразяване и бързия транспорт, те се доставят по целия свят. При това някои видове мекотели и риби се консумират сурови или с минимална термична обработка. Не е ли опасно това?

Охладена или замразена?

За почти сурови блюда, като южноамериканското рибно ястие „севиче“, японските суши и сашими, за леки пържоли от риба тон се използва охладена риба. В интерес на истината, в повечето случаи това е замразена риба, наричана „охладена“ заради рекламата. Само много малко и твърде скъпи ресторанти могат да си позволят самолетна доставка на прясно уловена риба и морски дарове. В повечето магазини и ресторанти тези продукти, които са изложени като „охладени“, всъщност са размразени. Те трябва да се готвят възможно най-скоро, тъй като бактериите се размножават по-бързо в размразени риба, отколкото в прясната. А повторното замразяване е строго забранено: след него бактериите се размножават стремително – защото към микроорганизмите в самата риба се добавят тези от въздуха, от други продукти и от човешките ръце.

Рибата в нашата диета

В здравословното хранене рибата е от голямо значение. Много хора предпочитат разнообразие от месо и домашни птици, а подценяват морскат...

Главният принцип при подбора на риба и морски дарове е: по-малко време след размразяването и по-студена среда за съхранение. За ястия с минимална термична обработка не бива да се купува риба, за която има и най-малко съмнение.

Вторият важен принцип, по който трябва да изберете риба и морски дарове, е дали са били уловени в чиста вода. Ако са живели в близост до канализация, рибата и мекотелите може лесно да се заразят с причинителите на салмонелоза, дизентерия и вируси, например, хепатит А.

Особено често се заразява рибата, отгледана в т. нар. „морски ферми“ - големи клетки, разположени в морето. Поради теснотата рибата или морските дарове са много по-уязвими за болести – например, подобно на хората в многолюдна тълпа.

Дивите риби, живели далеч от сушата, е много по-вероятно да останат здрави. По-специално, това се отнася за рибата-тон – тя се лови доста навътре в океана. Ето защо рибата-тон е най-безопасният вид за приготвяне на суши, сашими, севиче и други „сурови" ястия.

С тези трикове рибата винаги ще се получи невероятно вкусна, както и да я сготвите

Рибата е не само вкусна, но и полезна храна. Приготвянето й, като цяло, не е кой знае колко сложно, но въпреки това е нужно домакините ...

Спасяват ли подправките, солта и студът?

Единствената абсолютна защита срещу зарази е добрата термична обработка. Но пък тя не е подходяща за повечето морски дарове - скариди, миди, калмари и някои видове риба се държат на котлон буквално няколко секунди. Това време просто не е достатъчно бактериите да бъдат унищожени.

 Някои микроби може да бъдат елиминирани със сол, кисели сосове и люти подправки - което е и причината суши и сашими да се сервират с уасаби“, джинджифилов и соев сос. Но, за да успее солта да убие достатъчно бактерии, трябва да прониква в тъканите в продължение поне на 5-6 часа.

 Ако сте купили риба и не можете да я сготвите веднага, непременно я разрежете, почистете от главата и вътрешностите, посолете я, особено отвътре, добавете черен пипер. Но дори и в този случай не бива да отлагате готвенето прекалено дълго. И то трябва непременно да включва достатъчно време за термична обработка – варене, печене или пържене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com