Как да познаем златото от фалшификатите?

8009
Как да познаем златото от фалшификатите?
Снимка: iStock

Различаването на злато от фалшификат не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Съществуват няколко прости метода, които си струва да се запомнят – никога не се знае кога и къде ще ви бъдат полезни нови знания. И така, как в домашни условия да определим дали едно злато е истинско?

Има няколко начина за определяне на качеството на златото и неговата автентичност с импровизирани средства. Голяма част от предметите, необходими за тестване, се намират във вашата аптечка или в кухнята. Едно от тези средства е йодът. Този антисептик е в комплекта за първа помощ на всеки дом, така че вероятно не е нужно да ходите далеч. И така, в какво се състои йодният тест?

Проверка с йод

Вземате памучен тампон, йод и нещо остро (нож, карфица или игла). Върху проверяваното бижу - за предпочитане от вътрешната страна - правите малка драскотина или леко изстъргвате горния слой метал. Нанасяте малко йод върху памучен тампон и избърсвате надрасканото място. Ако йодът побелее и започне да се изпарява, златото е фалшиво. Реакцията на истинското злато към йод е съвсем различна. При контакт с него йодът остава тъмен и не се изпарява дълго време, а на тестираното място ще се появи тъмно петно. След експеримента избършете йода възможно най-скоро, за да не остане тъмното петно ​​върху бижуто завинаги.

Фалшиво злато - как се познава?

Проверка с киселина или специални реактиви

Можете да проверите автентичността на златни бижута с реактиви при всеки бижутер. Той използва пробен камък (кремъчен шист), за да провери, като след това нанася киселина. Върху златото след контакт с камъка остава малка ивица, която реагира с една или друга киселина. Под действието на киселината фалшивото покритие ще се изпари. Ако златото е истинско, следата от камъка остава на мястото си.

Проверка с оцет

Друго нещо, което има във всеки дом, е оцетът. Той може да се използва и за тестване на златото за автентичност. Сипвате оцет в прозрачна чаша, след това потопявате бижуто в нея и го оставяте да престои няколко минути. Фалшивото „злато“ ще потъмнее много бързо в оцета, докато истинското ще запази своя блясък и цвят.

Проверка с магнит

Златото не се привлича от магнит, като изобщо не се влияе от него. Влияят се само позлатени бижута от стомана, желязо, никел и други тежки метали. Ето защо, ако пръстенът или обицата ви „залепват“за магнита, то имате пред себе си фалшификат.

Злато или не - ето как да разберем

Лапис-молив

Лаписът (адски камък) е сребърен нитрат. Лапис-моливът, който би трябвало да се продава във всяка аптека, също ще ви помогне да разпознаете златото. Причината е, че сребърният нитрат реагира с метали. За да проверите златото, намокрете бижуто, след това начертайте върху него малка линия с лапис-молив и я измийте. Ако е останала следа от молива, златото или не е истинско, или е с много ниска проба. Висококачественото злато няма да получи нищо от такава проверка.

Захапване

Златото е мек метал и всяка механична сила оставя отпечатък върху него. При захапване няма да навредите на естетиката на изделието, но определено ще видите едва забележима следа от натиска. По този начин златото се проверява от незапомнени времена - оттам идва традицията да се захапва златният медал на олимпиадите, като символично се проверява за автентичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

Какъв е реалният срок на годност на храните?

Защо е важно да знаете рождената си звезда и как да я определите

С убийствено тяло и смъртоносни удари: Красавица обеща да нокаутира Путин (СНИМКИ)

Евтин, но незаменим: Как да използвате вазелина у дома

Готвач разкри с какви продукти да комбинираме тиквичките, за да се получи перфектното ястие

5 признака на жена, която не знае как да бъде щастлива без връзка

Знаци на съдбата: 7 знака, че животът ви се променя към по-добро (въпреки че мислите обратното)

11 най-безполезни неща, които държите вкъщи от години

Кои мъжки намеци крещят, че те харесва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com