Как да предпазим дрехите от молци

1431
Как да предпазим дрехите от молци
Снимка: iStock

Въпреки че всички с нетърпение очакваме лятното слънце, времето често решава да ни изненада със своите капризи. Този факт обаче не бива да ни спъва в поддръжката на гардероба ни, а напротив – да ни насърчава да се погрижим правилно за облеклата си, които временно не са на преден план. В следващите редове ще ви предложим няколко проверени метода, които ще ви помогнат да предпазите дрехите си от молци, паразити и неприятни миризми.

Прегледайте дрехите си

Първата и най-важна стъпка към предпазването на дрехите от молци е прегледът. Преди да приберете по-плътните си облекла, ги прегледайте внимателно. Ако са замърсени, изперете ги преди да ги съхраните. Молците се чувстват като у дома си в мръсните дрехи, затова редовното пране е от съществено значение. Така ще ги предпазите от увреждане и ще премахнете потенциално привлекателни за молците миризми.

8 ефективни и средства, които ще ви отърват от молците

Уверете се, че шкафчетата ви са чисти

Чистотата на шкафовете е ключов момент в предпазването от молци. Преди да подредите дрехите си, изчистете рафтовете с лек разтвор от ябълков оцет и вода. Ябълковият оцет има силни антибактериални свойства, които предотвратяват появата и размножаването на молци, бактерии и неприятни миризми.

молци

Намалете влагата

Влагата е съюзник на молците, мухълът и праховите акари. Поддържайте сухо в гардероба си и внимавайте за миризмата. Избягвайте да притискате гардероба до стената, тъй като това може да предизвика образуването на влажни петна. Редовно проветрявайте гардероба и, при нужда, почиствайте с антибактериални препарати. Избягвайте да съхранявате стари дрехи и обувки, които могат да задържат влага.

Баба ми каза най-лесният начин да се отърва от молците

Използвайте естествени средства за борба с молците

Ако предпочитате естествени решения пред химически препарати, можете да разчитате на карамфил и кедрово масло. Поставете карамфил в джобовете на палтата и якетата. Силният аромат на карамфила ще отблъсне молците. Също така, добавете капка кедрово масло в гардероба си – това е природен репелент срещу молците.

Ако все пак се появят молци?

Слънцето е най-добрият природен враг на молците. Изнесете по-дебелите си дрехи на чист въздух, за предпочитане в слънчев ден, и ги оставете за няколко часа. Топлотата и светлината ще се борят успешно с молците.

Видове молци и как да се справим с тях

Направете си ароматни торбички

Ароматни торбички с билки могат да бъдат не само приятни, но и полезни за предпазването от молци. Смесете лавандулови цветчета, розови листа и розмарин в купичка. Разпределете билките в малки платени торбички и поставете в гардероба си. През времето, ароматът и свойствата на билките може да отслабнат, затова препоръчваме да подменяте торбичките на всеки два сезона.

Съхранявайте дрехите в специални торби

Молците са особено привлечени от естествени материали като вълна. Съхранявайте дрехите си в найлонови торби или в пликове за вакуумиране. Ако желаете, добавете и ароматни торбички за допълнителна предпазна мярка.

С тези съвети и трикове ще можете да се наслаждавате на свежестта и красотата на вашите дрехи по-дълго време, като в същото време ги предпазвате от молци и неприятни миризми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com