Видове молци и как да се справим с тях

11531
Видове молци и как да се справим с тях
Снимка: iStock

Молецът има жълтеникави или кафяви крила, сгънати над гърба си като лъскав покрив. Възрастен молец е с размери само от шест до девет милиметра, а яйцата му едва се виждат с просто око. Въпреки това присъствието им не остава незабелязано за дълго, след като са заразили дреха, която се носи редовно, тъй като ларвите ядат малки кръгли дупки в текстила. Тогава можете да сте сигурни, че имате молци в дома си. Защо вредителите обичат да ядат дрехи и как да се отървете от тях?

Най-евтиният начин за прогонване на МОЛЦИТЕ и опазване на дрехите ни

Ето защо молците обичат текстила

Не молците се хранят с текстила, а техните ларви - и причината за това е следната: Те се нуждаят от кератин, за да растат. И това се намира в животински косми, не само вълна, но и кожа и козина. Следователно дрехите, които са изработени от чисто растителни и синтетични материали (включително лен или памук), обикновено не се появяват в менюто им. Те не могат да бъдат усвоени от ларвите. Същото важи и за хартията и дървото. В природата ларвите се намират в птичи гнезда или места за размножаване на бозайници и се хранят с животински косми, които се намират там.

Тъй като молците реагират силно на миризмата на вълна, козина и кожа (или пот), те също летят в много домакинства. Привличането е толкова голямо, че преминават и през най-малката пукнатина, за да стигнат до текстила. През лятото за тях е удобно, когато прозорците са отворени: женската може да снесе от 100 до 250 яйца, ларвите се излюпват две седмици по-късно и след три месеца какавидират - за предпочитане на топло, сухо и тъмно място. Да речем в килера, в дупки или пукнатини. След около 60 дни, понякога отнема няколко месеца, те се превръщат в молец и след това живеят само 18 дни.

Как да се отървете от молци за дрехи?

Коварното при молец е, че летният му сезон продължава от май до септември – цяло лято, когато повечето прозорци са отворени ден и нощ. Освен това четири поколения могат да последват за една година само от една женска пеперуда. Това са много яйца и гладни ларви. Ако сте открили възможно заразяване на вашия текстил, можете да се борите с молците със следните инструменти и домашни средства:

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Класически капан

Нетоксични лепкави капани съдържат така наречените феромони, т.е. полови атрактанти за мъжки молци. Насекомите се придържат към повърхността на лепилото и умират там, така че вече не могат да оплождат женските молци. Капанът има ефективно време до три месеца и може да бъде настроен, окачен или залепен. Най-добре на тъмно място без течение, като гардероб на височина от два метра. Дръжте прозорците в стаята затворени, за да избегнете привличането на допълнителни молци отвън.

Естествена защита

Естествените репеленти срещу молци включват сашета с лавандула. Те просто се поставят в шкафа и разпространяват приятен аромат, който не се харесва на пеперудите. Същото важи и за естественото кедрово дърво

Има специални пръстени, които можете да прикрепите към закачалките. Дървото не само отблъсква молците по дрехите, но и абсорбира миризми и влага. При редовно шлайфане на пръстените дървото запазва ефекта си в продължение на няколко месеца. 

Биологичен контрол

Паразитни оси са естествени врагове на молците за дрехи - и могат да се използват като вид биологично оръжие: насекомите са с размер само няколко милиметра и се насочват към яйцата на молците. Най-добре е да поставите доставените яйца на оси под формата на малки картички до или директно върху дрехите, така че животните да стигнат до местоназначението си възможно най-бързо. Ако няма повече молци, паразитните оси изчезват автоматично. Повторете процеса три пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Седем неща, които могат да се почистват с обикновена пяна за бръснене

Кои места в дома ни събират най-много прах?

Мечтаете за идеално чисти прозорци? Вземете филтър за кафе

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

4 лесни трика за по-чист матрак

Ще влошите положението: 10 неща, които не трябва да се чистят често

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Лесен начин за почистване на микровълновата печка без детергенти

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com