Как да разпознаем истинската шунка?

4195
Как да разпознаем истинската шунка?
Снимка: iStock

В състава на шунката трябва да влизат само сухо, нетлъсто свинско месо (от бут, плешка или гръб), захар и сол (може и оцет). Нищо друго. Въпреки това, някои производители се изхитряват да добавят много по-евтини суровини към месото – смлени отпадъци от преработката му за други цели, както и т. н. „растителен протеин“ (тоест, соя). Също фосфати, карагинан и нишесте - основната цел на тези добавки е да свързват и задържат влагата в продукта.

Защо се добавя вода към шунката? За да се увеличи грамажът. А иначе, единствената приемлива добавка към шунката (освен солта, захарта и оцетът) е натриевият нитрит. Това е и консервант, и оцветител, и сол, събрани в едно.

Внимателно проучете състава на шунката, изписан на етикета върху опаковката. Много хора просто не обръщат внимание на тази информация, когато поставят продукта в пазарската количка. А и понякога информацията е отпечатана с толкова дребен шрифт, че без лупа въобще няма да разберете от какво е направен продуктът.

Шунките биват варени, пушено-варени, пушено-печени, сурово-пушени и сушени. Най-ценни са сушените шунки – иначе казано, известното прошуто“ или „презунто“. Именно сушените шунки се съхраняват най-дълго – пък и са единствените от всички шунки, чийто вкус само се подобрява с времето. Най-добрите сушени шунки достигат своя пиков вкус след една или дори две години.

Лекар: Това е единственото здравословно месо, всичко останало съсипва здравето!

А иначе, която е и да е шунка се прави само от свинско месо. Можете да сте сигурни, че имате натурален продукт пред вас само когато продавачът лично отреже парче месо от свинската шунка – и ако то не се разпадне, може да се предположи, че шунката е истинска. Този лукс не е достъпен за всеки.

Имайте предвид нещо важно: шунката не е колбас, а по същество просто парче пушено месо. В нея не трябва да има соя, карагинан, нишесте и други добавки. Освен това, в състава на шунката не се допуска никаква друга кайма, освен свинска.

Огледайте внимателно парчето, което искате да купите. На външен вид качествената шунка не трябва да е хомогенна, подобно на наденица. Ако върху разреза има ивици мазнина или сухожилия, това е добре. Но виждат ли се едновременно хрущял, жили или слоеве желе, това е лошо.

Ако върху разреза на шунката се открояват капки течност, а самата повърхност е леко влажна, това е добър знак - означава, че производителите не са се опитвали да увеличат обема на шунката с помощта на бакпулвер.

Срезът на висококачествена шунка не трябва да блести. Ако повърхността е лъскава, значи в състава й има консерванти.

Помолете продавача за малко парче, което да опитате. Ако парчето шунка се разпадне, това означава, че има соя.

Това е най-полезното месо, отпушва съдовете и намалява холестерола

На какво мирише шунката?

Висококачественият деликатес мирише на месо и само малко на опушено. Острата миризма на дим ще издаде наличието на изкуствени ароматизатори. Сиреч: безскрупулен производител се опитва да прикрие миризмите на „незаконни“ добавки, например соя, която също има свой специфичен мирис.

Истинската шунка винаги има нежно-розов цвят. Твърде яркият цвят означава, че са използвани оцветители.

Обърнете внимание на обвивката! При добрата шунка тя е равномерна, приляга плътно към месото, без мехурчета и мазни натрупвания. Качествената обвивка трябва да се сваля лесно и да не лепне по пълнежа.

Не си правете финансови илюзии: ако шунката е от истинско месо, тогава тя не може да бъде по-евтина от суровото свинско месо - филе или бут.

Разопакованата шунка се съхранява в хладилник не повече от три-четири дни. Срокът на годност на пакетирания продукт е не повече от 14 дни. Но ако срокът на годност е удължен до 21 дни, тогава шунката съдържа консерванти – значи, не е особено качествена.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com