Как да се предпазим от електромагнитното излъчване - ето няколко съвета!

7000
Как да се предпазим от електромагнитното излъчване - ето няколко съвета!
Снимка: iStock/Guliver

В съвременния дигитален свят източниците на електромагнитни трептения ни заобикалят почти навсякъде. Електромагнитното замърсяване на околната среда, според Световната здравна организация (СЗО), е вече един от основните проблеми на световната общност. Вече е ясно, че невидимите вълни са много по-вредни за здравето, отколкото се е смятало доскоро.

Главоболие, световъртеж, високо кръвно налягане, нарушения на съня са рутинни „болести на съвременната цивилизация“, които значително влошават качеството на живот на почти всеки човек. Много изследователи доказват, че именно електромагнитното излъчване е един от ключовите фактори за възникването на гореспоменатите хронични проблеми. Ето битовите и промишлени прибори с най-висока интензивност на излъчване.

Компютър. Днес почти всяко семейство има компютър - но не всички потребители знаят, че неговият монитор излъчва електромагнитна енергия, която е 500 пъти по-висока от нормата.

Лекар разкри какво може да причини честото използване на телефона

Микровълнова печка. По своята вредност тя е на едно ниво с компютъра. Докато микровълновата печка работи, околното пространство се изпълва с нискочестотно лъчение в радиус от метър и половина - два. В храната, приготвена в микровълнова фурна, е рязко намалено количеството хранителни вещества и витамини.

Смартфони и таблети. Това вече са устройстви, постоянни спътници на съвременния човек. Вярно, че при мобилните телефони електромагнитното излъчване е по-ниско от това на компютъра - „успокоителните само“ 250 пъти над допустимата норма.

Заобикалят ни и много други източници на електромагнитно излъчване: места, където е концентрирано електрическо окабеляване, модерни икономични осветителни устройства с високочестотно захранване, безжични слушалки, Wi-Fi рутери; електромери, електрически уреди за отопление и др.

Външната опасност

Не само вътрешното оборудване влияе върху концентрацията на електромагнитно излъчване в помещението. Намесват се и външни източници.

Линии за високо напрежение. Те се прокарват както във въздуха, така и под земята. Пространството при електропровод, който е с напрежение 110 киловолта, може да има такава интензивност на излъчване, че на разстояние 10 м да представлява заплаха за човешкото здраве.

Високочестотни предаватели. Такива са клетъчните кули, инсталирани вече почти поовсеместно, или радиокомуникационните системи по летищата. Функционирайки с дължини на вълната от 500 мегахерца до 15 гигахерца, подобни електромагнитни устройства постоянно въздействат върху човешкия организъм даже на значително разстояние от самите хора.

Астрономи откриха най-мощното магнитно поле във Вселената

Външна защита на сгради от въздействието на електромагнитни вълни

Екраниращите бои са едно от ефективните средства за външна защита на сгради от електромагнитно излъчване. Използват се на етапа на строителство или при основен ремонт на жилищни, промишлени или обществени сгради. Екраниращите защитни бои се нанасят най-често вместо грунд под покриващите материали. Нанесеният слой изисква заземяване. За целта е необходимо, например, да поставите метализирана лента върху необработената повърхност. Тази и подобни мерки помагат за надеждна защита на сградата от електромагнитно излъчване - ниско- и високочестотно.

Вътрешна защита

За защита на вътрешни помещения от източници на високочестотни електромагнитни вълни, излъчвани от антени (предаватели) на мобилни оператори и безжичен интернет, ретранслатори, радари и др., които проникват през прозорци, стъклени врати и повърхности, се използва светлопропускливо метализирано фолио. Също завеси, ушити от специални тъкани с добавени метални влакна, ще предпазят прозорците отвътре. Може да се използват и изцяло метализирани материали - плътни тъкани, полупрозрачен тюл или мрежи. Екраниращи тъкани се използват още и за тапицерия на мебели, подови настилки, калъфи за устройства, които излъчват електромагнитни вълни.

Лични предпазни средства

Подобни екраниращи тъкани се използват и за шиене на работно облекло за специалисти, работещи в условия на високо излъчване. Такива материали са способни да потискат електромагнитни полета в широк честотен диапазон - от единици херцове до десетки гигахерцове. Като цяло те не се различават много от обикновения текстил. Перат се в пералня на 30°C, гладят се лесно без пара, не изискват специални грижи. Спецификите им са в състава на платното и неговите екраниращи свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com