Как да се справим с отчаянието в живота си?

5199
Как да се справим с отчаянието в живота си?
Снимка: iStock

Живеем в държава, в която всеки ден има повод отчаянието да те завладее. Парите не стигат, работата ти е стресова, а понякога просто е достатъчно да пуснеш телевизора, за да ти се иска да си сипеш едно голямо уиски. Не е тайна, че оглавяваме класациите за най-песимистичен и нещастен народ. Тенденцията с неработещите институции и лошите публични услуги като здравеопазване и образование не е от вчера. Как човек може да се справи с отчаянието и да запази оптимизма си в такава среда? Трудно е, но в тази статия ще ви дадем някои конкретни съвети, които работят при много хора. Вижте ги: 

Намерете нещо, за което да благодарите всеки ден

Първото и най-малко нещо, с което може да започнете, е да намерите причина да благодарите сутрин преди да станете от леглото и вечер след като заспите. Благодарете за това, че имате покрив над главата си, че сте здрави и че може да работите, че имате близки, които ви обичат. Благодарете, че не живеете на място, в което се води война. Имаме много поводи да се радваме, че живеем своя живот тук и сега. Така ще започвате и изпращате деня си положителна мисъл и ще започнете да оценяте нещата, които имате повече. 

Кои зодии са най-склонни към депресия?

Опитвайте се да намирате добрите новини

Трудно е, но на фона на всички ужасни неща, които ще видите в дадена новинарска емисия или пък ще ви попаднат в социалните мрежи, все пак ще има една-две добрини, които ще се появят и ще внесат ведрост в деня ви. Не казваме, че трябва да слагате розовите очила, но отворете вниманието си за доброто, споделете го и говорете за него. Има светлина в тунела, колкото и малка да е тя. 

Помагайте на другите

Независимо дали ще пратите един СМС на платформата DMS или ще се включите в доброволческа инициатива, намерете начин да помогнете. Можете да дарите кръв, което също е прекрасен вариант. Стига здравето ви да позволява, разбира се. Всеки ден можете да правите прекрасни неща, за да помагате на другите. Дори може да си поставите за цел всеки ден да сте подарили по една усмивка на някой човек. Не е никак лоша идея, която да следвате. 

Търсете начин да оправите ситуацията за самите себе си

Ако се чувствате отчаяни и изброеното по-горе не помага, просто намерете начин да излезете от ситуацията. Да, изисква определено усилие, но е много по-добре да го направите, отколкото да стоите в ямата на разочарованието и самосъжалението. Говорете с ваши близки и приятели и ако трябва се обърнете към психолог. Разберете кое е нещото, което ви кара да се чувствате зле. Ако е вашата работа - сменете я. Ако е средата тук - работете за нейното подобрение или потърсете щастието си другаде. Животът ни е прекалено кратък и не трябва да го живеем в съжаление и нещастие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com