Как да се справим с теления червей по картофите

15621
Как да се справим с теления червей по картофите
Снимка: iStock/Guliver

Ако забележите черни точки от външната страна клубените, най-вероятно теленият червей е решил да посети градината ви. Той прокопава тунели в самия картоф и на практика става напълно неизползваем. Ако не искате да използвате химикали при обработката на картофите си, то трябва да прибегнете до народни и изпитани средства.

Първо, трябва да разорете почвата дълбоко, но след студовете. Обикновено това се прави след прибирането на реколтата. Така вредителят ще излезе на повърхността. Той или ще умре от ниските температури или ще не насочи към друго място.

Теленият червей живее на дълбочина около 20 см. Можете да го примамите с проста стръв от парчета картофи, цвекло и накиснати трици. След това ги заровете близо до повърхността.

Тайните за постигане на ранни картофи

Получаването на пресни картофи в самото начало на летния сезон, а не до август-септември, може да бъде много важно. Какви са тайните н...

След няколко дни около стръвта ще се навъдят червеи. Прокопайте и ги унищожете. Направете това няколко пъти. Хубаво е да маркирате мястото, за да не го забравите.

Трябва да имате предвид, че червеите могат да се движат само вертикално. Следователно част от лаврите няма да открият стръвта, затова направете няколко примамки на кратко разстояние.

Препоръчително е това да го направите около 2 седмици, преди да засадите картофите. Можете да го приложите и с царевични култури.

Какви са народните средства за борба с теления червей?

Можете да обработите клубените с калиев перманганат. Това се прави преди засаждането. За целта се приготвя по-силен разтвор и в него се накисва материалът за посяване за няколко минути. Методът е ефективен, ако на мястото, където ще засадите, има много от този вредител.

По време на засаждането можете да поставите и лучени люспи. Те не се харесват от теления червей и със сигурност ще предпазите картофите си. През есента на мястото трябва и да се прекопаят хвойнови игли, за да сте напълно сигурни, че е изчезнал.

Теленият червей може да е упорит и в много от случаите да не успеете да го прогоните толкова лесно. Тези методи обаче са изпитани и се надяваме с тяхна помощ да се справите с този упорит вредител, който съсипва реколтата ви. Разбира се, можете да използвате и химия, но тя не винаги е полезна и безопасна. Дори да го изгоните, ще полепне по картофите, а така ще попадне и на трапезата ви, което не е безопасно за вас и вашето семейство. Опитайте и вижте, че народните методи действат и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com