Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема

24496
Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема
Снимка: iStock

Влажността на въздуха в дома ви следва да бъде между 30 и 50%, за да се поддържа здравословна среда. Ако въздухът е твърде сух заради отоплението например, това може да причини проблеми с горните дихателни пътища. Прекомерната влажност е дори по-опасна.

Тя не само уврежда мебелите, стените, пода ви, но влияе изключително неблагоприятно на здравето на живущите. Образуването на плесен и мухъл по стените и тавана – резултат от прекомерната влага в дома – изисква не само козметичен ремонт, а цялостната стратегия как да се справим с влагата у дома, тъй като тя създава повишен риск от алергични реакции, болести на дихателните органи, астма.

Как да познаете, че в дома ви има прекалено много влага?

Преди да потърсите отговор на въпроса как да се справим с влагата у дома, следва да разберете дали тя ви застрашава и дали нивата ѝ са прекалено високи. Ако нямате уред, с който да следите влажността на въздуха в дома ви, потърсете следните издайнически знаци, че влагата царува в дома ви:

  • плесен, мухъл, влажни петна по стените и тавана ви,
  • видими течове,
  • гниене на дървесина, повредени дървени подове и мебели,
  • измятане на дървените врати и прозорци,
  • ръждясващ метал,
  • конденз по тръби и/или прозорци.

Дори само един или два от тези издайнически знаци да са факт, следва да предприемете незабавни мерки, за да се справите с влагата в дома си.

Как да се справим с влагата у дома?

Има простички решения и мерки, които да предприемете, за да решите проблема и да предпазите дома си, мебелите, интериора и здравето на семейството си от неканената влага в дома ви. Сред тях са:

1. Влагоабсорбатор, вентилатори

Уредите, създадени да поглъщат влагата, са верни ваши помощници в борбата с нея. Изберете висок клас, не пестете средства и закупете за всяка стая. За мокрите помещения ви е нужен и вентилатор, който да ги изсушава и да изгонва влагата след вашата баня.

Колко трябва да е влажността в стаята - погрижете се за вашето здраве!

2.  Промяна в навиците ви

Ако сте свикнали да се къпете на отворена врата на банята, не го правете. Парата се разстила от там из дома ви, причинявайки влага във всички стаи. Свикнете и да готвите супи, чай, други водни ястия, които отделят пара по време на приготвянето им, на терасата, а не в кухнята.

Парата от ястието също увеличава нивото на влага в дома ви. Намалете броя цветя, които отглеждате в дома си на закрито, до минимум, тъй като поливането им също води до увеличаване на влажността на въздуха. Простирайте на открито и забравете за мокрите дрехи на сушилката в стаята или върху парното. Малки стъпки, които заедно дават блестящи резултати в борбата ви с влагата.

3.  Проверете за скрити течове

Възможно ли е да имате спукана тръба в банята, която да е източник на непрестанна влага? Проверете дали водомера ви се движи, когато всички кранчета са напълно затворени и не ползвате и капка вода. Ако цифрите се сменят – някъде имате теч, който не само удря бюджета ви, не само създава риск от наводнение и риск за сградата,  но и увеличава нивото на влага в дома ви до неприятни и нездравословни показатели. Необходим ви е специалист, който да открие виновната тръба и да спре теча.

Как да изсушим въздуха в стаята - ето какво трябва да направите!

4.  Премахнете купите с вода от електроуредите ви

Много домакини, които са чели, че купичка с вода върху печката върши чудеса с кожата, оставят такава, без да осъзнават, че тя помага и е нужна, когато въздухът е сух. Ако обаче се чудите как да се справим с влагата у дома, забравете за тези купички с вода. Те се изпаряват и правят въздуха още по-влажен.

5. Проверете улуците

Редовно почиствайте и поддържайте улуците и се уверете, че се оттичат нормално.

6. Пренаредете мебелите

Ако влагата е чест гост в дома ви, не подреждайте и не съхранявайте предмети и мебели така, че да се докосват до стените, особено до стените, които са външни за жилището ви. Оставете място, нека се проветрява и да има вентилация.

7.  Внимавайте с температурата в помещенията

Поддържайте комфортна температура в дома си. Не правете прекалено топло през зимата и с много градуси над температурата вън. Драстичните разлики между вътрешната и външната температура могат да допринесат значително за увеличаване на проблема с влагата. Поддържайте температурата нормална.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com