Колко трябва да е влажността в стаята - погрижете се за вашето здраве!

9373
Колко трябва да е влажността в стаята - погрижете се за вашето здраве!
Снимка: asundermeier / Pixabay

Може би сте забелязали, че обикновено заедно с прогнозата за времето се поднася и информация за относителната влажност. Тя е по-важна от това, което си представят много хора, защото пряко влияе върху нашия организъм.

Ето какво разяснява д-р Лусиана Алкофорадо. 

Относителната влажност на въздуха - това са процентите водна пара, съдържаща се в атмосферата, съизмерени спрямо максималното количество (точката на насищане – тя се приема за 100%), което може да се поддържа при същата температура.

Как да премахнем влажността в помещение без машина или инструмент?

Възможни здравословни проблеми, произтичащи от ниска влажност на въздуха

Прекалено влажният или твърде сухият климат може да бъдат еднакво вредни за организма. Според съвременните стандарти, долното ниво на относителна влажност, което се счита за приемливо, трябва да е над 30%. Под това ниво възникват здравословни проблеми, засягащи главно дихателните пътища. Сухотата на лигавиците прави индивида по-уязвим към вирусни и бактериални инфекции, астматични пристъпи, синузит и ринит, инфекция на лигавиците. Освен това дехидратацията, причинена от много сух въздух, прави кръвта по-плътна, което прави човек по-уязвим от алергии и проблеми с очите. Абсорбирането на потта от кожата се ускорява, оставяйки кожата суха.

От друга страна, прекалено високата влажност също оказва негативно влияние. В този случай проблемът е точно обратният: бавното изпаряване на потта охлажда тялото и разсейва топлината, което води до чувство на неразположение и дискомфорт.

Според СЗО, идеалната относителна влажност за здравето е между 50% и 80% - така, че ако някъде нивото е между 20% и 30%, такива региони трябва да се подложат на особен контрол. Влажност на въздуха от 10%, например, е ниво, сравнимо с това в пустинята Сахара. Въпросът е толкова сериозен, че засяга не само хората, но и всички живи същества на планетата. Относителната влажност на въздуха е пряко свързана с температурата му: колкото по-топъл е въздухът по време на периоди на суша, толкова по-ниска е влажността във въздуха. В такива случаи хората с анамнеза за заболявания на дихателната система следва да удвоят вниманието си.

Ето какво причинява ВЛАЖНИЯТ въздух на кожата ви

Как да облекчим дискомфорта, причинен от ниска или висока влажност на въздуха?

В условията на умерен климат по-актуални са мерките против ниската влажност на въздуха – през лятото, но също и през зимата заради сухотата, предизвикана от начина на отопление, особено ако то е централно парно. За облекчаване на проблемите, причинени от ниската влажност на въздуха, здравословното хранене и хидратацията са от съществено значение, но има и други необходими мерки. Идеалното е да пиете чаша вода на всеки два часа; поставете влажни кърпи или съдове с вода около помещението; измивайте носа и очите с физиологичен разтвор най-малко 3 пъти дневно; използвайте овлажнители за кожата и устните; пулверизирайте с физиологичен разтвор; избягвайте физическа активност между 10.00 и 16.00 часа; използвайте технологични средства за компенсиране на сухия климат.

Днес съществуват устройства, които компенсират ниската влажност на въздуха, правейки околната среда по-здравословна – например овлажнители, които разграждат водни частици, овлажнявайки въздуха; също и изпарители, които разпиляват капчици във въздуха посредством изпаряване на вода. Но нито едно от двете устройства не променя температурата, а точно обратното: уредът за изпаряване дори я повишава. Затова не се препоръчват лятно време. Тогава са най-подходящи мулти-функционалните климатици, които съчетават в себе си качествата и на овлажнител. Проектирани да проветряват, охлаждат и овлажняват жилището в горещи и сухи дни, те могат да поддържат перфектен въздушен поток дори през нощта.

По този начин, използвайки съвременните технологии, ще поддържате въздуха много по-здравословен през целия ден, като избягвате евентуални здравословни проблеми, произтичащи от ниската влажност.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. Винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com