Как да сготвим правилно цвекло за 15 минути?

2529
Как да сготвим правилно цвекло за 15 минути?
Снимка: Thinkstock

Готвенето на цвекло може да бъде просто и полезно кулинарно начинание, а с правилния подход можете да имате перфектно сготвено цвекло само за 15 минути. Цвеклото е не само вкусно, но и изпълнено с хранителни вещества, което го прави универсално допълнение към различни ястия. Предлагаме ви кратко ръководство за това как да приготвите цвекло ефективно и ефикасно.

Като начало започнете с избора на прясно цвекло от магазина за хранителни стоки или от фермерския пазар. Търсете цвекло с ярки цветове, гладка кожа и твърда текстура, тъй като това са показатели за свежест. След като получите цвеклото, измийте го добре под студена течаща вода, за да отстраните всички замърсявания и остатъци. Ако предпочитате, можете да обелите цвеклото, но оставянето на кожата може да подобри вкуса и хранителната му стойност.

Червеното злато, което укрепва сърцето и подпомага храносмилането

След това отрежете върховете и корените на цвеклото, като оставите около един сантиметър от всеки от тях. Това предпазва цвеклото от прекалено много цвят по време на готвенето. Нарежете цвеклото на равномерни парчета, за да осигурите равномерно готвене. Нарязването на цвеклото на парчета или кубчета също ще намали общото време за готвене.

Сега е време да сготвите цвеклото. Най-бързият метод е да ги приготвите на пара. Поставете парчетата цвекло в кошница за готвене на пара над тенджера с вряща вода. Покрийте тенджерата с капак и гответе цвеклото на пара за около 10-15 минути в зависимост от размера на парчетата. Проверете дали е готово, като забодете вилица в парче цвекло; тя трябва лесно да се пробие.

Можете също така да затоплите парчетата цвекло в микровълнова фурна. Подредете ги в подходящ за микровълнова фурна съд, добавете малко количество вода, покрийте съда с подходящ за микровълнова фурна капак или фолио и печете в микровълнова фурна на висока степен за около 8-10 минути. Не забравяйте да проверите дали цвеклото е готово по средата и да го разбъркате набързо.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

След като цвеклото омекне, отстранете го от източника на топлина и го оставете леко да се охлади, преди да го обработите. В този момент можете да овкусите цвеклото със сол, черен пипер и малко зехтин за допълнителен вкус. Помислете за добавяне на пресни билки като магданоз или копър, за да подобрите ястието.

Само за 15 минути сте превърнали прясното цвекло във вкусна и питателна гарнитура. Независимо дали им се наслаждавате самостоятелно, включвате ги в салати или ги използвате като цветна добавка към различни рецепти, това бързо приготвено цвекло със сигурност ще придаде на ястията ви прилив на вкус и жизненост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com