Как да създадете емоционални граници във вашата връзка

2625
Как да създадете емоционални граници във вашата връзка
Снимка: iStock

Емоционалните граници са ограничения, които поставяте върху енергията и емоциите, които давате и получавате в една връзка. Те могат да се прилагат както за романтични връзки, така и за платонични, семейни и свързани с работата.

Емоционалните граници са свързани със защитата на собственото ви емоционално състояние и гарантирането, че се чувствате в безопасност.

Установяването на тези граници може да е от полза за вашето емоционално благополучие и да доведе до по-здрави връзки с хората в живота ви (или да покаже, че някои от тях не трябва да са там). Създаването и спазването на тези ограничения може да бъде още по-критично, когато по подразбиране поставяте нуждите на другите пред себе си.

Ако не сте сигурни откъде да започнете с определянето на емоционалните граници за вашите нужди или как да ги обсъдите с друг човек това е ОК.

8 умения за контрол над емоциите, които всеки може да овладее

Примери за емоционални граници във взаимоотношенията

Емоционалните граници ще изглеждат различно за всеки човек. Те варират от малки до доста значителни, но независимо от размера, те винаги трябва да представляват и защитават това, от което се нуждаете в една връзка. Ето примери за емоционални граници, които може да искате да приемете във вашите взаимоотношения:

Не поемайте техните емоции

Ако партньорът ви е ядосан, лесно е да поемете тази негативна емоция за себе си. Но това е изтощително и може да създаде личен дискомфорт.

Поставете нуждите си на първо място

Поставянето на нуждите ви на първо място като цяло и поемането на лична отговорност за посрещането им е добра граница. Това не означава, че трябва да бъдете егоисти или постоянно да отхвърляте партньора си, по-скоро ви позволява да се грижите за себе си и да бъдете по-присъстващи и регулирани, когато сте с него.

Не поемайте отговорност за техните емоции

Не е във вашата власт да гарантирате, че другият човек винаги е щастлив. Тази важна емоционална граница може да изглежда като опит да не се чувстваме отговорни за коригирането на негативните емоции на хората. Това също може да помогне да се отървете от очакването, че ще посрещнете напълно всичките им емоционални нужди.

Бъдете ясни относно ангажимента си за време

Вашата връзка ще бъде голяма част от живота ви, но това не е целият ви живот, особено когато току-що започва. Определете ограничения за времето, което можете да посветите на партньора си.

Имайте свой собствен живот

Може да искате да поддържате или да се върнете към неща, които обичате да правите далеч от връзката си, като ходене на час по изкуство или дълги разходки. Това ще ви помогне да поддържате самочувствие във вашето партньорство.

Не бъдете всичко за тях

Не можете да бъдете човекът, който винаги ги спасява. Нереалистично е да очаквате от партньора да задоволи всяка нужда и не е полезно да поискате от него да остави щастието си настрана за вашето или да си позволите да направите същото.

Ето кои са 5-те най-емоционални зодии

Задайте очаквания относно комуникацията

Това може да бъде всичко, от това да помолите другия човек да не ви се обажда, когато е пил, и да му уведомите, че няма да участвате в разговор, ако го направи, до предпочитане на текстови съобщения пред обаждания, докато сте на работа и да го уведомите, че няма да отговаряте на обаждания на работа, но може да сте в състояние да отговорите на текстови съобщения.

Последици от липсата на емоционални граници

Когато се откажете от емоционалните граници, има повишен риск да поемете отговорност за негативните чувства на партньора си или дори да погълнете самите емоции. Ако вашият партньор има труден ден на работа и се прибере вкъщи в ужасно настроение, не е нужно и вие да сте в лошо настроение. Можете да продължите деня си, като му позволите да почувства и изрази емоциите си, без вие да поемате тези емоции.

Ако започнете да поемате негативните емоции на някой друг, може ненужно да се ядосате или разстроите и по този начин да се откъснете от истинските си емоции. Можете да подкрепите и разберете чувствата на партньора си, без да го приемате.

Емоционалните граници също помагат да се поддържа пространството, където свършвате вие и започва вашият партньор. Без граници във връзката, някои двойки могат да формират неадаптивно поведение, като зависимост, емоционално прегаряне и дори увеличен конфликт и негодувание. Жертването на себе си за връзката може да работи за кратко, но в крайна сметка това не е устойчиво и не е от полза за връзката с течение на времето.

Без емоционални граници може да се окажете, че отделяте повече време и енергия за връзката, отколкото бихте искали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com