Как да укрепите косата си след лятото?

793
Как да укрепите косата си след лятото?
Снимка: iStock

Лятото е натоварващ сезон за косата. От интензивното слънце и дългото време навън тя става суха, скучна и накъсана. Редица фактори водят до това състояние: слънчевите лъчи, вятърът, високите температури, солената морска вода или хлорираната в басейна, климатиците, недостатъчната грижа, диетите.

Всичко това води до увреждане на кутикулата на косъма, кератинът често търпи увреди. Сухата и чуплива коса се явява видимият резултат от тези промени. Цъфтящите краища и омазненият скалп, водещ до косопад, са друга забележима последица от лятното време.

Налага се след почивката да се погрижим за косата си. Хранителните вещества са нужни, за да се регенерира и възстанови увредената структура на косата, да укрепнат луковиците на косъма. Витамините А и Е, кератинът и протеините, които са нужни, могат да се намерят в добрата козметика за коса. Нужни са и овлажнители, които ще покрият косата със защитен филм, предпазващ от по-нататъшно увреждане.

Не допускайте тези 7 грешки при тънка коса

Стъпките, които е добре да следвате

1.    Пилинг на скалпа - той е част от редовната и нужна грижа за косата. Премахва мъртвата кожа на скалпа, отпушва порите, за да могат космените луковици да получават достатъчно хранителни вещества. Мъртвият епидермис, предизвикващ омазняване, се премахва, в същото време се отстраняват остатъците от козметиката за коса, които задушават косъма. С пилинг се регулира и себумът.

2.    Омазняване на скалпа - внасянето на допълнително масло прави косата по-мека и гладка. Тя възстановява своя блясък и еластичност. Нужно е да действа поне 2 часа върху косата, за да има ефект.

3.    Измиване - шампоаните с пенливи съставки имат негативен ефект върху косата. Много добре работят шампоаните без парабени и силиконови добавки. Може да му се добавят няколко капки етерично масло.

4.    Овлажняване и подхранване - растителните масла, балсамите, лосионите и маските за коса са необходимост, която ще укрепи косата, ще спре загубата на коса от косопада и ще възстанови нейния сияен вид. Нужно е да съдържат пантенол, мед, захар, урея, хилауронова киселина, растителни масла. За да се подсили ефектът им, може да се използват протектори.

5.    Редовно посещение при фризьор - добрият вид на косата се поддържа с посещенията при фризьор. Той премахва цъфтящи краища и увредени зони. Боядисването в този момент не е най-добрият избор.

6.    Диета - външната грижа за косата е важна, но храната също оказва своето значително влияние върху вида и състоянието на скалпа и цялата коса. Тиквените семки, лененото семе, бадемите, храните, богати на протеини, като риба, яйца, постно месо, бобови култури, ядки са естествени източници на витамини Е, В6 и пантотенова киселина, нужни за добрия вид на косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com