Как е най-лесно да се шпаклова тавана?

9130
Как е най-лесно да се шпаклова тавана?
Снимка: iStock

Алгоритъмът е прост – първата стъпка е подготовката. Повърхността трябва да бъде почистена от предишното покритие и да има разлики не повече от 3 mm.

Ако таванът е неравен (разликата надвишава 5 mm), тогава трябва да се измазва и да се изчака около 5-7 дни, докато изсъхне напълно. Това е единственият начин да постигнете идеално равна „основа“ в бъдеще.

След това работата започва със самата шпакловка. Първоначално мястото се третира с изходната смес, след което трябва да изчакате 24 часа, докато изсъхне напълно.

При неравности по-големи от 1,5 мм, но по-малки от 3 мм, се допуска нанасяне на стартова шпакловка в 2 слоя. Между всеки трябва да мине от 5 часа - докато изсъхне частично. След това изчакайте 24 часа - докато шпакловката изсъхне напълно.

При малки неравности (до 1 mm), след нанасяне на изходния състав, се извършва грубо шлайфане с абразиви. След това шлайфаната повърхност отново се третира с грунд и след пълното му изсъхване се нанася финишна шпакловка.

Последователност на изпълнение

Отстранете остатъците от тапети, лепило и вар (ако повърхността е била обработена с тях). Най-лесният начин да направите това е предварително да навлажнете третираното място с влажна гъба. След като покритието е наситено, може лесно да се отстрани с шпатула.

Работете на малки "квадрати" - тъй като повърхността изсъхва бързо, безполезно е да мокрите големи ленти. Оптималният размер на третирания участък е квадрат със страна 70-90 см. След това внимателно се минава с влажна кърпа, за да се отстранят прахта и остатъците от предишното „финално покритие“.

След като повърхността изсъхне напълно, покрийте я с грунд. Нанесете сместа с безвъздушно пръскане (или пистолет) върху големи площи, нанесете с четка в ъглите и труднодостъпните места. Валякът няма да работи - той абсорбира грунда неравномерно, което води до "петна".

Обикновено е достатъчен 1 слой, за силно абсорбираща повърхност се допускат 2. В този случай нанесете първия успоредно на прозореца, а втория перпендикулярно. Не забравяйте да изчакате между слоевете от 5 часа - толкова е необходимо на грунда, за да изсъхне частично.

След това можете да продължите към процеса на шпакловка. Ако сте закупили суха смес, смесете необходимия обем с миксер. Изчислете необходимото количество от сместа и добавете вода според инструкциите на производителя.

Как най-лесно се шпакловат стени?

След това започнете внимателно да нанасяте сместа върху тавана. Самият процес на шпакловка е прост - нанесете малко количество от състава върху широка шпатула. Разстелете шпакловката на тънък и равномерен слой. Поставете останалата част от сместа върху шпатулата обратно в контейнера. Разрешено е използването на безвъздушен пистолет.

Обработете ъглите и труднодостъпните места с тясна шпатула. Пистолетът няма да може да осигури желаната точност на нанасяне в "критичните" точки.

Важно: колкото по-малка е частта от шпакловката, толкова по-добре. Така майсторът ще изравни целия обем без проблеми. По-добре е да отделите малко повече време за самата работа, отколкото да прекарвате часове по-късно в изравняване и повторно шпакловка.

След пълното изсъхване на стартовата шпакловка (от 24 часа), шлайфайте локалните неравности с абразиви. За начално покритие е перфектен зърнестостта в диапазона 120-180.

След това можете да преминете към завършващата шпакловка - тя се използва за подготовка на тавана за боядисване или поставяне на тапети. В резултат на този процес се получава идеално равна повърхност, върху която боята ще бъде лесно и без плешиви петна.

Как да шпакловам частично тавана?

Има много причини за частично шпакловане - от случайно наводняване от съседи до появата на малки пукнатини. В случай, че е повредена малка площ, не е необходимо да работите през целия таван. Достатъчно е да преминете през засегнатата област

На първо място, отървете се от боята или тапетите върху него. След това отстранете старата засегната шпакловка - нищо няма да залепне за нея. След като достигнете „голата“ основа, започнете да работите по същия алгоритъм, както по-горе.

В случай на поява на пукнатини, те трябва да се разширят и задълбочат, така че след нанасяне на шпакловката да се изгладят с шпатула. Тогава реанимираните части няма да се различават релефно от останалата част от тавана.

При частично шпакловане обърнете специално внимание на шлайфането с абразиви или шкурка - трябва да сте сигурни, че "новата" повърхност е наравно с основната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com