Как е започнала традицията на коледните елхи?

3134
Как е започнала традицията на коледните елхи?
Снимка: iStock/Guliver

Коледа има многобройни традиции, сред които може би никоя не е по-популярна от украсената елха. Независимо дали са истински или изкуствени, коледните дръвчета са синоним на празника. Но как дръвчетата са станали част от Коледа? Дърветата са били използвани в ритуали и като украса още от древни времена, което прави източника на съвременната коледна елха дискусионен. Мнозина обаче смятат, че тя произхожда от Германия. Твърди се, че в Германия около 723 г. английският мисионер Свети Бонифаций се натъква на езичници, които подготвят жертвоприношение на дъбово дърво, посветено на бог Тор (Донар). Бонифаций забил брадва в дървото и след като не бил поразен от техния бог, обявил на смаяните езичници, че близкото вечнозелено дърво е тяхното "свято дърво". Други източници съобщават, че на мястото на поваления дъб е израснала ела.

Над 67 метра е най-високата отрязана коледна елха в света

Независимо дали тази история е вярна или не, вечнозелените дървета стават част от християнските ритуали в Германия и през Средновековието там започват да се появяват "райски дървета". Тези вечнозелени дървета, които трябвало да изобразяват райската градина, били окачвани с ябълки и излагани в домовете на 24 декември, религиозния празник на Адам и Ева. Добавени са и други украси, според сведенията Мартин Лутер за първи път окачва запалени свещи на дърво през XVI в. и райските дръвчета се превръщат в коледни. През XIX в. коледните елхи стават твърдо установена традиция в Германия.

Все повече български живи елхи за Коледа

С миграцията си германците пренасят коледните елхи в други страни, по-специално в Англия. Там през 90-те години на XIX в. Шарлота, родената в Германия съпруга на крал Джордж III, украсява елхите за празника. Въпреки това именно роденият в Германия принц Алберт и неговата съпруга, британската кралица Виктория, популяризират традицията сред британците. Двойката превръща коледните дръвчета във важна част от празника и през 1848 г. в лондонски вестник се появява илюстрация на кралското семейство около украсено дърво. Скоро коледните елхи стават обичайни за английските домове.

Какви играчки могат да бъдат закачени на коледното дърво за Новата 2023 година и кои не могат: поверия

Германските заселници също въвеждат коледни елхи в Съединените щати, въпреки че първоначално обичаят не е възприет. Много пуритани се противопоставят на празника заради езическите му корени, а служителите на колонията Масачузетски залив всъщност забраняват празнуването на Коледа. Неприязънта им към празника била толкова голяма, че те дори затваряли църквите си на 25 декември. Едва през 20-те години на XIX в. Коледа започва да набира популярност в Америка, а според сведенията първата коледна елха в страната е била показана през 30-те години на XIX в. 

В знак на солидарност с Украйна изгасиха коледната елха в София

Коледните елхи се разпространяват по целия свят, но традицията започва да оказва вредно въздействие върху горите, особено в Германия. В резултат на това през 80-те години на XIX в. германците започват да произвеждат изкуствени елхи с гъши пера. Тези дръвчета попадат в различни страни и с течение на времето гъшите пера са заменени с други материали. Едно забележително развитие настъпва през 30-те години на ХХ век, когато производител на четки за тоалетни чинии уж използва излишен продукт за създаването на изкуствено дърво. Тези дръвчета придобиват популярност, но по-късно са изместени от алуминиеви, а след това и от пластмасови версии. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com