Как интелигентността влияе върху способността да се наслаждаваме на живота?

11410
Как интелигентността влияе върху способността да се наслаждаваме на живота?
Снимка: iStock

Да се ​​чувстваш щастлив и да се наслаждаваш на всеки ден е част от смисъла на живота. Как тези усещания могат да бъдат повлияни от интелектуалните способности? Изследователите проведоха експеримент и резултатите бяха много интересни.

Учени от университета в Кардиф във Великобритания проведоха проучване, за да разберат как високата интелигентност корелира с чувството за щастие. Резултати от работата бяха публикувани в изследване на психичното здраве на NPJ.

Експертите решиха да проведат мета-анализ, в който проучиха публикувани по-рано разработки на колеги по подобна тема. Общо в експеримента са участвали над 405 072 души от 15 европейски страни.

Като начало учените установили какъв вид образование имат субектите: висше, средно или току-що завършили училище. След това експертите анализирали резултатите от теста, който им помогна да оценят интелектуалните способности на хората.

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

След като получили данни за образователното ниво и резултатите от интелигентността на субектите, учените използвали рандомизиращ анализ на Мендел, за оценка на причинно-следствената връзка между тези две променливи и субективното щастие.

Резултатите показват, че жените с висше образование са много по-склонни да бъдат доволни от живота си, отколкото участниците без него. Що се отнася до мъжете, учените откриха много по-малка подобна връзка сред тази група. Освен това, експертите заключиха, че мъжете с висше образование са много по-малко склонни да бъдат доволни от собствения си живот, отколкото участниците без него.

5 фрази, които казват само хора с висок интелект

Друго заключение на учените: високата интелигентност като цяло се свързва с намаляване на субективното щастие и повишаване на удовлетвореността от живота. Тоест, колкото по-високи са резултатите от умствените способности, толкова по-вероятно е човекът да бъде нещастен. При което, мъжете с по-нисък коефициент на интелигентност са по-щастливи от жените.

Ползите от образованието обаче не могат да бъдат отречени. Хората, които са учили по-дълго, са имали повече възможности да развият комуникационни умения и като цяло са били по-здрави. Образованите мъже и жени са по-склонни да бъдат физически активни и по-малко склонни да водят заседнал начин на живот. Освен това, образованите жени са по-малко склонни да страдат от затлъстяване. „Не открихме такава връзка при мъжете“, заключават изследователите.

Как да разпознаем човек с висок интелект?

Нито оценките в училище, нито успешният прием в университета или резултатите от IQ теста не гарантират, че сте истински интелектуалец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com