13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

64238
13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност
Снимка: iStock

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате и разбирате емоциите, както своите, така и тези на другите. Днес експертите по психология казват, че ако използвате тези 13 фрази всеки ден, без да мислите много, имате значително по-висока емоционална интелигентност от повечето хора. 

„Бихте ли ми казали повече за това?“

Хората, на които им липсва самосъзнание, се интересуват само от собствените си мисли и мнения и пренебрегват тези на другите. Но тези с развита интелигентност наистина се интересуват от сетивния свят на хората около тях, така че подобна фраза може да насърчи другите да говорят за собствения си опит. 

"Разбирам те"

Да кажете на някого, че сте свързани с неговата история, създава атмосфера на приятелство и здравословен емоционален комфорт. Други подобни фрази, като „Разбирам какво имаш предвид“ и „Разбирам какво искаш да кажеш“, сигнализират, че наистина обръщаш внимание на другия човек. 

Разбирам какво искаш да кажеш, но…

Тази фраза подчертава друг важен аспект на емоционалната интелигентност: способността да се разрешава проблем по дипломатичен път, когато се работи с трудни хора или ситуации.

„За какво се тревожиш?“

За да накарате хората около вас да се чувстват утвърдени, отделете време, за да им съчувствате истински. Докато слушате, опитайте се мислено да се поставите на тяхно място. Може би някой от близките ви има нужда да даде отдушник, но не иска да се намесва в проблемите му. 

„Не съм сигурен, че разбирам проблема. Можете ли да ми го обясните?“

С тази фраза уведомявате любимия човек, че сте наясно с трудностите, които изпитва, и вместо да реагирате негативно или напълно да го игнорирате, нежно го каните да сподели мислите си в разговор. 

Ето как да повишите емоционалната си интелигентност

"Какво имаш предвид?"

Искането за пояснение доказва на човека, че сте заинтересовани да го разберете напълно и правилно, а не просто да му дадете възможност да говори и да слуша със замислен поглед. Чувствайте се свободни да използвате тази фраза, дори ако се страхувате да не изглеждате невежи.

"Добра работа!"

Откритото изразяване на благодарност играе по-сериозна роля в отношенията между хората, отколкото може да изглежда първоначално. Това е един вид признание за усилията и постиженията на човека, с което награждавате поведението или мнението му. 

„И двамата имаме своите предимства. Нека да видим как можем да работим заедно."

Тази обикновена фраза може да помогне за дипломатично разрешаване на проблемни ситуации, признавайки правото на съществуване на различни гледни точки. Когато насърчавате всички да споделят мислите си по дадена тема, решенията на потенциалните трудности идват при вас много по-бързо. 

„Ще се радвам да чуя вашето мнение по този въпрос“

Фрази като тази, като „Можете ли да ми дадете съвет?“ или „Имате ли нещо против, ако ви помоля да говорите по тази тема?“ се считат за злато. В края на краищата чрез тях вие позволявате на някой друг да се гордее със себе си, което означава, че го принуждавате да мисли за вас изключително по положителен начин.

Какво е емоционална интелигентност и защо е толкова важна?

„Тази ситуация ме разстройва“

Когато възникне проблем, хората с висока емоционална интелигентност се фокусират не върху онези, които са имали пръст в причиняването му, а върху ситуацията като цяло. Оказва се, че вие ​​не обвинявате някого или не го провокирате да се защитава от атаки, а вместо това започвате да преодолявате трудностите. 

„По този повод смятам, че...“

Човек, който е развил емоционална интелигентност, има способността да се свързва с чувствата си, когато възникват. Този тип самосъзнание ви позволява да споделяте емоции по-свободно, за да не заглушавате оплакванията и да натрупвате негативизъм. 

"Наистина съжалявам"

Изразяването на съжаление показва, че можете да признаете грешките си или да съчувствате на хората. Някои хора се нуждаят от няколко седмици, месеци и дори години, за да признаят собствените си грешки - да ги наречем щастливи собственици на висока емоционална интелигентност определено няма да работи, тъй като хората просто не знаят как да съжаляват за грешките си. 

"Благодаря ти!"

Според последните социологически изследвания обикновената учтивост не е толкова често срещана в наши дни, колкото беше преди. Да бъдеш мил не само е знак за емоционална интелигентност, но е и начин да покажеш уважение към другите, което кара хората да се отнасят към теб със същото уважение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com