Как най-лесно да свалим старите тапети?

5181
Как най-лесно да свалим старите тапети?
Снимка: iStock

Процесът на отстраняването на стари тапети често е доста разхвърлян. Мазилката се разпада, водата и някои специални препарати пръскат. Опитайте се да премахнете възможно най-много мебели, а пък ако не е възможно да преместите всички, поставете останалите в центъра на стаята и ги покрийте с найлон. Ако ще отстранявате старите тапети с вода, трябва да изключите захранването на всички електрически контакти и ключове и допълнително да ги покриете с найлон или фолио. Подготвяте си предварително основните необходими ви инструменти, такива са следните.

Две достатъчно остри шпатули с различен размер. Вода, препарат, кофа. Гъби, ролки, парцали. Торби за събиране на боклук. Ръкавици. Стълба. Перфориращ валяк, нож.

Специални допълнителни средства за отстраняване на тапети: парна ютия и парче плат. Наборът от инструменти може и да се намали или пък разшири, зависи от предпочетения метод.

Премахване на тапети с голи ръце

Този вариант е за онези късметлии, чиито стари тапети вече се отлепват от стените. Просто издърпвате ръба отгоре и, ако отделни части не поддават, ги откъснете с шпатула или нож. В случай, че това не помага, използвайте един от следващите методи.

Тапети у дома? Модерни идеи и какво е демоде

Премахване на тапети с вода

Подгответе стаята, облепете старателно с изолирбанд или тиксо контакти и ключове. Същността на метода е да намокрите тапета достатъчно, за да омекне самият материал, като целта е да бъде разтворено повечето лепило. По-добре с топла вода, и за по-сигурно може да добавите към нея немного сапун, някакъв препарат за миене на посуда или омекотител. Най-добре ще е тапетът да бъде намокрен с гъба (но може също да ползвате спрей-бутилка, пулверизатор, парцал, валяк), за да се размекнат тапетите и лепилото.

Ала не прекалявайте: водата не бива да изтича на пода или да наводнява електрическите контакти и ключове. След 20-30 минути можете да започнете да премахвате самия тапет, докато не е изсъхнал. След приключване на работата избърсвате непременно стените с гъба и чиста топла вода. Този метод е крайно подходящ за премахване на хартиените тапети. Еднослойните се разкисват буквално за 5-7 минути и може лесно да бъдат премахнати отгоре надолу. Отстраняването на двуслойните ще отнеме 10-15 минути; при тях само горният слой ще може да се премахне „от раз“.

Паров метод

Най-обикновена или още по-добре парна ютия, евентуално и парогенератор може да помогнат за изчистване на старите тапети. Ако в домакинството си разполагате само с обикновена ютия, ще се наложи тогава допълнително да си приготвите парче памучен плат, който навлажнявате старателно и го поставяте върху стената. По-лесно ще е тази работа да върши от двама души: единият държи тъканта, другият глади зоната, настройвайки температурата на ютията на максимум. Изглаждате плата няколко пъти, отстранявате го и повдигате тапета с шпатула. Влагата и горещината бързо разтварят лепилото и омекотяват тапета.

Още по-добре е да използвате парогенератор или ютия с функция за вертикална пара. Парата се нанася върху определен участък от тапета, там може да долепите тънка кърпа;. парогенераторите улесняват и опростяват процеса. Методът е доста подходящ за хартиените тапети.

Блогър изброи основните плюсове и минуси на тапетите и боята

Как да премахнете винилов тапет?

Виниловият тапет е слой от поливинилхлоридно фолио, залепено върху хартия или, по-рядко, върху нетъкан текстил. Тук би трябвало да се имат предвид определени подробности. За да може влагата да стигне до лепилото и да го разкисне, е необходимо да се наруши целостта на най-външния слой. Използвайте нож или шпатула.

След това навлажнявате с вода и изчаквате близо 15-20 минути. Понеже виниловото фолио е много издръжливо, тапетът ще бъде отстранен на цели ленти. Всеки лист нарязвате с нож, евентуално с шпатула, а после внимателно го изтегляте надолу. Многослойните и тежки винилови тапети са малко по-трудни за демонтиране – при тях ще се наложи систематично и бавно да снемете всеки слой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com