Как най-лесно се свалят стари тапети?

4315
Как най-лесно се свалят стари тапети?
Снимка: iStock

Преди свалянето на старите тапети трябва най-вече да се подготвите психически да видите съответното помещение в мръсен и влажен вид.

Затова преместете мебелите в средата на стаята и ги покрийте с найлон. Стари вестници и чаршафи също са подходящи, но найлонът е по-сигурен. Поставете вестници на пода. Изключете електричеството в стаята и покрийте електрическите контакти с фолио или също с найлон. Первазите и корнизите облепете с широко тиксо.

Този подготвителен етап е необходим при използване на всякакви мокри методи, начини и способи за премахване на тапети. Но, ако вашите тапети едва залепват за стената и ще ги отстранявате, без да ги мокрите, ще ви е доста по-лесно.

Блогър изброи основните плюсове и минуси на тапетите и боята

Как се свалят стари тапети?

Народен способ

Най-лесният начин е да накиснете старите тапети с топла вода и прах за пране или препарат за миене на съдове. Такъв разтвор изсъхва по-бавно от обикновено, хартиената маса отдолу набъбва и само след няколко минути може да се отстрани от стената.

За целта разтворете прах за пране или препарат за миене на съдове във вода. След това с валяк за боядисване („мече“) нанесете разтвора върху сухите тапети и изчакайте десетина минути. Започнете да изстъргвате тапетите от стените с шпатула. Ако се отстраняват трудно, повторете процедурата отново: намажете стената със сапунена вода, изчакайте и изстържете тапетите с шпатула.

Това е най-простият, „народен“ начин за сваляне на тапети. Но вече има по-съвременни и модерни способи.

Съвременни средства

Днес в магазините за строителни материали можете да купите ефективни средства за премахване на стари тапети. Предлагат се в два вида: концентрат за разреждане и готова течност със спрей-бутилка. В допълнение към основната си функция, тези продукти имат отличен бонус - дезинфекцират повърхността и я предпазват от образуване на мухъл. Но те трябва да се използват внимателно, защото по принцип средствата за отстраняване на тапети са доста разяждащи и имат силна специфична миризма. Когато работите с тях, отворете прозорците и използвайте респиратори, строителни очила и ръкавици, за да се предпазите от химикалите.

Не нарушавайте указаните пропорции при разреждане на концентрата. При контакт с кожата незабавно (нека повторим: незабавно!) я изплакнете със студена вода.

Нанесете препарата с валяк върху стената за 5-10 минути, след което отстранете тапета с шпатула. Ако не се отлепи веднага, нанесете препарата отново.

В по-трудни случаи отстранете тапета с парочистачка. Насочете струята пара към него и когато омекне, го изстържете с шпатула. При съвсем засъхнали, залепнали и трудни за сваляне тапети използвайте шлифовъчна машина. Понякога това е единственият начин да премахнете тапети от гипсокартон.

Модерни опции за тапети, които ще ви помогнат да трансформирате апартамента си

Кой тапет е най-лесен за премахване?

Най-лесно се свалят флизелиновите тапети – просто се намокря стената с вода, дори без сапунен разтвор. Използвайте валяк, изчакайте 5 минути водата да попие в стария тапет и го отстранете с шпатула.

Също и хартиените тапети, залепени върху шпакловка, може да бъдат премахнати доста лесно. Намокрете тапета обилно с вода, изчакайте няколко минути и го изстържете с шпатула.

Старите винилови тапети не пропускат течността лесно, затова първо ги надраскайте със старо кухненско ренде (ако вече и без това няма да го използвате), шлифовъчен блок или шкурка.

Подготовка на стената за нови тапети

След като стената е напълно почистена от тапети и хартия, я подгответе за залепване на нови тапети по следния начин.

Поставете маркери за нивото, което искате да постигнете, и изравнете с мазилка стената по тях. Изчакайте мазилката да изсъхне. Понякога трябва да изчакате до 2 седмици, ако стената е била твърде разкривена или времето е дъждовно. Отстранете маркерите, шпакловайте стената, шлифовайте я и отново грундирайте. Изчакайте да изсъхне.

Сега вече гладката стена чака новите тапети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com