Как различните емоции влияят на тялото ни?

2712
Как различните емоции влияят на тялото ни?
Снимка: iStock/Guliver

Ако наскоро сте претърпели загуба, преживели сте значимо събитие, променило живота ви, или просто сте били преуморени и претоварени, може да усетите промени в цялостното си психично здраве. Оказва се, че по същия начин може да повлияе на вашето физическо такова. Точно както различните положителни или отрицателни вибрации могат да бъдат предадени чрез физиологичните процеси на тялото ни, нашите емоции са присъщо свързани с нашите физически форми. За да започнем да разбираме как негативните емоции влияят на вашето психическо и физическо здраве, трябва да разгледаме какво точно представляват емоциите, как възникват и как се проявяват в нашите мисли и поведение.

6 храни намаляващи риска от депресия

Разбиране и дефиниране на отрицателните емоции

Въпреки че има значителни спорове между експерти относно точно колко основни емоции съществуват, изследователите твърдят в проучване, че  има четири:

·        Щастие;

·        Тъга;

·        Страх/изненада;

·        Гняв/отвращение;

Според Психологическия речник на APA емоциите се състоят от поведения, които имаме в отговор на външно събитие, нашето субективно преживяване на това събитие и автоматичната физиологична реакция на тялото ни към това събитие. Ако погледнете само нашите физиологични реакции към събития, които предизвикват някоя от тези четири основни емоции, изглежда погрешно да се преценява всяка емоция като по своята същност добра или лоша.

Понякога обаче телата и умовете ни трудно се освобождават от тези емоции. Продължаващият стрес може да причини физическите ефекти на емоции като страх, гняв и тъга да останат далеч след края на събитието, което ги е предизвикало. Когато това се случи, това, което някога е било естествена, здравословна емоционална реакция към отделно събитие, сега може да има отрицателен ефект върху живота ни.

Как стресът може да повлияе негативно на вашето психично здраве?

Според Националния институт за психично здраве, когато стресът продължава, неговите ефекти могат да се различават значително от краткотрайния, остър стрес, който възниква при изолиран инцидент. Хроничният стрес не само пречи на тялото да разпознае кога е безопасно да изключи физиологичните си реакции, но може да държи ума пристрастен към определени емоции извън тяхната точка на приемане.

Когато хроничният стрес предизвиква дълготрайна тъга, гняв или страх, тези емоции могат да повлияят на психичното ни здраве, като предизвикат депресия, раздразнителност, безпокойство и злоупотреба с лекарства. Тези негативни емоции в хронична форма могат да се превърнат в нарушения, които:

- Създават и насърчават цикъл от негативни мисловни модели;

- Може да доведат до изолация, стимулирайки по-широко разпространени чувства на несигурност, ниско самочувствие и самота;

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

Могат ли отрицателните емоции да повлияят на вашето физическо здраве?

Наред с психичното ни здраве, постоянните или преобладаващи негативни емоции могат значително да повлияят на физическото ни здраве. Хроничните или повишени нива на стрес карат телата ни постоянно да отделят същите хормони, използвани за предизвикване на нашите рефлекси за борба, замръзване или бягство.

Някои от физиологичните реакции, които могат да спасят живота ви, включват намален апетит, забавяне на телесните функции, изпотяване, намалена нужда от сън и по-бърз или по-бавен пулс. Повишеният адреналин и повишената чувствителност към стимули също могат да доведат до безпокойство, чувство на претоварване и раздразнителност.

За щастие, след като сме наясно как възникват емоциите и колко тясно е свързана реакцията на тялото ни с нашите мисли и поведение, можем да започнем да правим съзнателни промени, които могат да повлияят положително на цялостното ни здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...