Как се казва бащата на Васил Левски?

3889
Как се казва бащата на Васил Левски?
Снимка: facebook

Апостола на свободата, Левски, дякон Игнатий… С различни имена наричаме най-светлата личност в българската история, която успява да обедини всички българи независимо от политически и други пристрастия. Много е писано за революционната дейност на Апостола. Много е писано и за неговата майка - Гина Кунчева.

Но кой е бащата на Левски?

Иван Кунчев Иванов

Съвременниците му го описват като “среден на ръст, със сини очи, рус. Облича се по “френски” - с панталон, сако, балкон или кюрк. Казват, че е високо уважаван от съгражданите си заради своята честност и справедливост. Местните често се обръщат към него за съвет и за разрешаване на спорове между тях.

Имало ли е среща между Васил Левски и Христо Ботев?

Детство и младежки години

Иван Кунчев е седмото дете на Кунчо и Виша. Роден е около 1808 г. в село Кочмаларе (днес Отец Паисиево). Някъде около 1812 г. Кунчо (дядото на Васил Левски) убива Сабри бей и бяга във Войнягово. Заедно с него са и по-малките му деца. По-късно се установява в Карлово.

Малко се знае за детството на Иван Кунчев. Обича да се върти из вапцаджийицата на баща си. Учи в килийното училище и за времето си е грамотен и много ученолюбив. Посочен е сред спомоществователите на “Христоитията” в превод на Райно Попович и на “Александрията” в превод на Христо Попвасилев.

Основната му професия е бояджийство. Произвежда ръчен гайтан на вулия. Той е буден и просветен среден занаятчия. В дюкяна си има няколко работници и е записан в еснафа на вапцарите. Постепенно запада заради злополучно поръчителство и некоректност от страна на неговия съдружник. 

Брак с Гина Караиванова

В Карлово Иван Кунчев се жени за Гина, когато тя е едва на 14 години, а той е на 26. Има свой дюкян, в който ортак му е най-малкият му брат, всъщност полубрат - Въльо, син на баща му Кунчо с Яна от Войнягово.

Иван и Гина имат шест деца, от които поколение оставя само дъщеря им Яна. Първото им дете Кунчо умира съвсем малко. След него се ражда Яна, по-късно - Васил, след това Христо, Петър и Марийка, която умира като дете.

Иван е заможен и щедър човек. Говори се, че за Коледа винаги коли две прасета - едното за семейството си през зимата, а второто - за гостите: роднини, приятели, клиенти, които идват да го поздравят за имения му ден. Когато родителите на жена му Гина умират, Иван Кунчев отказва да вземе каквото и да било от онова, което й се полага при делбата.

Как е истинското име на Васил Левски?

Болест и смърт

По спомените на Яна, баща й се разболява, след като двамата синове на чичо й Въльо продават на Узунджовския панаир 30 топа чужд вапцан шаяк, тъй като собственикът му още не си го е взел. Честният занаятчия Иван не успява да преживее случилото се и се разболява. В спомените си Яна казва “Тогава стана зле на татя и му падна перде на очите, па умря преди чумата”.
След тази случка Иван Кунчев получава удар и започва да ослепява. Въльо, неговият полубрат, заесно със синовете с “изял” всичко, което е “орташко”, т.е. общо. По-късно синовете продават дюкяна на Иван Кунчев, а след смъртта му, която вероятно е през 1851 г., разделят и къщата, изцяло купена и построена със средствата на Иван Кунчев.

И отново Яна казва “Сълзите, дето изплакахме, па и на Васил и Христо, и на Петър стана много мъчно, че продадоха дюкяна на татя. Тоя дюкян беше купуван от тати с негови пари. Къщата, дето имахме, беше купена пак от тати, па като умря, чичо я раздели на две”.

На сватбата на Яна през 1850 г. Иван Кунчев е с патерици. Умира от мозъчен кръвоизлив следващата година, след като не успява да се възстанови от разорението, причинено му от племенниците и след като не успява да си прибере вересиите. Същата година умира и най-малкото дете в семейството - Марийка. Момичето не успява да се пребори с шарката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com