Как се казва дъщерята на Христо Ботев?

3461
Как се казва дъщерята на Христо Ботев?
Снимка: БГНЕС

“Мила ми Венето, Димитре и Иванке!... знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка…”

Кои са Вената, Димитър и Иванка?

На 27 години Христо Ботев се влюбва във Венета, племенница на владиката в Букурещ, с която свързва живота си. Преди брака си с Ботев Венета е омъжена за търновския търговец Дончо Петров, когото напуска заради суровия му нрав и заминава с 3-годишния си син Димитър в Букурещ при вуйчо си. Ботев приема Димитър като свое дете.

На 12 април 1876 г. в Букурещ в семейството на Ботев се ражда момиченце, което кръщават Иванка. Щастлив е младият баща, но и тъжен, защото знае, че му остава малко време да се порадва на рожбата си, защото “съдбовният ден” за тръгване на подготвяната от него чета към България наближава. 

Роден е Христо Ботев

Захари Стоянов пише, че два дни преди да тръгне от Букурещ, Христо Ботев отива в съдилището “Илфов” и заявява, че му се е родило дете. Същата вечер в среща с Комитета членовете му обещали, че в негово отсъствие ще плащат на Венета месечно по 100 франка, а ако загине, ще и отпуснат пенсия. На 13 май Ботев трогателно се разделя с Венета, която знае къде отива. Това е последната среща на войводата с любимите му хора. След няколко дни идва страшната вест за гибелта му. 

След смъртта на Ботев

Венета е принудена да работи на чужди хора, за да отгледа децата си. През 1878 г. се връща в Търново, но изпада в крайна бедност. Приятелят на Ботев Киро Тулешков купува печатарската машина на Ботев, за да й помогне. След дълги години вуйчо й и прощава и я вика в Букурещ. Венета заминава с двете си деца през 1885 г. Иванка е настанена в пансиона на мадам Брук за две години. След две години Венета се завръща с децата в родината.

Иванка Ботева

От 1887 до 1890 г. момичето учи в Търновската държавна девическа гимназия, която завършва с отличен успех. Интересен момент е силното слово, което 14-годишното момиче произнася на 27 май 1890 г. във Враца, където тържествено е открит първият паметник на Ботев.

Иванка не се обърнала най-напред към Фердинанд, а към министрите и гражданите, като говорела не само за баща си, но и за неговите четници.

Скоро след това на Иванка е отпусната стипендия, за да продължи образованието си в чужбина. Заминава за Виена, където е настанена в католически пансион. Младите момичета са приучавани на добри обноски и чужди езици. Фердинанд я изпраща в такова училище, защото след това иска да я вземе в двореца си като придворна дама. Но това не било по нрава на Иванка и след престой от 6 месеца тя се връща в Търново.

Знаете ли на кой връх е убит Христо Ботев?

През 1892 г. Иванка заминава за Женева, където учи социални науки в Училище за млади дами. След приключване на образованието си през 1901 г. се връща при майка си в Търново.
Въпреки високото си образование, Иванка се държала естествено и непринудено с всички. Била висока и стройна, а в лицето й намирали прилика с баща й. Според Юлия Казаска в Търново Иванка била “като необикновено явление, носещо дъх на нещо свежо, ново и прекрасно, обновяващо…” Иванка владеела перфектно, френски, руски, пеела чудесно, свирела на мандолина, рецитирала с жар и с очи стиховете на баща си.
Участвала активно в обществения живот на Търново.

Подпомагала Македоно-одринското освободително движение като била касиерка на търновското такова, а през 1902 г. е делегат на Македонски конгрес.

Първата й голяма любов е с д-р Христо Аджаров, с когото се сгодяват, но имат спор къде да живеят. Той иска в Пловдив, а тя в Търново, затова накрая се разделят.
Пет години по-късно Иванка се омъжва за д-р Стоян Христов, който бил във Видин като началник на тамошния клон на Българската земеделска банка.

През 1906 г. Иванка неочаквано заболява тежко от гърло и постъпва в клиника. Диагнозата е антракс, налага се операция, за което съгласие дава брат й. След операцията настъпва влошаване. След няколкодневни мъки при висока температура, предполага се поради отравяне на кръвта, на 7 ноември 1906 г. Иванка Ботева умира 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com