Знаете ли на кой връх е убит Христо Ботев?

35581
Знаете ли на кой връх е убит Христо Ботев?

На 1-ви юни 1876 г. е убит Христо Ботев!

Точното място на смъртта и въпросът за убиеца на Ботев са все още предмет на спорове и до днес. Все по често се налага мнението, че това става в подножието на връх Камарата в Стара планина. Две са основни версии за неговата смърт.

Първата - застрелян от турски войник, а втората, която рядко се коментира, че е убит от свои четници. Според експертни заключения, съобразени с разстоянието от което е стреляно, излиза че първата версия е малко вероятна. След смъртта на Ботев, тялото му е оставено непогребано, а на следващия ден след като е открито, главата му е отрязана от османците и е изложена на площада във Враца, който днес носи неговото име.

След битката при Милин камък, Ботев и четниците са се надявали за помощ от Враца, но това не се случва. Вместо това на Милин камък са изпратени части на османската армия и над 20 от четниците са били убити и ранени. Тези, които са останали през нощта се оттеглят на юг към Врачанската планина. На 30 май Ботевата чета се насочва към вътрешността на Стара планина.

Кога умира Христо Ботев? Всеки българин трябва да знае и помни това!

Към полунощ срещу 1-ви юни четата достига местността Вола, където се установява. Скоро са разкрити от черкези и башибозук и започват сражение, към което по-късно се присъединява и редовна османска войска с две оръдия. Сражението продължава през целия ден, като четата претърпява тежки загуби и остава без муниции. Вечерта на 1 юни, след като всичко е затихнало, куршум пронизва Ботев и той умира на място.

На връх Околчица е издигнат паметник в негова чест и на неговата чета – загинали през 1876 г. за Освобождението на България от османско владичество.

Христо Ботев цитати – кои от тях ще помним вечно?

Мястото за паметника е избрано през 1901 г. от специална комисия, в която участват и 9 от Ботевите четници. Избрано е място, което е достъпно и най-близко до последното сражение на четата през 1876 г.

Паметникът е поставен през 1926 г. и представлява железобетонен опълченски кръст. През 1947 г. е решено кръстът да се преустрои в петолъчна звезда, а през 1991 г. той отново възвръща първоначалния си вид.

Всяка година на 2 юни в подножието на паметника се провежда всенародно поклонение. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица”, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com