Как се нарича кръстоската между кон и магаре?

47176
Как се нарича кръстоската между кон и магаре?
Снимка: iStock

На този въпрос има два правилни отговора: муле и катър.

Знаете ли какво е муле? Знаете ли какво е катър?
Може да ви звучат като синоними, а може дори да нямате представа какво представляват тези животни.И двете животни са хибрид между кон и магаре. Но има съществени разлики.

1. Мулето и катърът не са едно и също животно.
Катърът е хибрид между мъжки кон (жребец) и женско магаре (магарица).
Мулето е хибрид между женски кон (кобила) и мъжко магаре.

Роди се зеброид - кръстоска между зебра и магаре

Зеброид се роди в кенийския национален парк Чулу, пише БГНЕС, цитирайки информацияот Фондът на дивата природа Шелдрик, на който се позо...

2. Приличат си на външен вид.
Изглежда трудно мулето и катъра да се различат едно от друго. Приличат си, но имат и някои различия. Катърът е по-дребен от мулето и с по-малки уши. Мулето прилича повече на кон, а катърът - на магаре. Често учените трябва да правят ДНК тест, за да определят дали едно животно е муле или катър. Друг метод е да наблюдават поведението и темперамента на животните, които се различават.

3. Различно поведение
Катърът е по-кротък, тих и спокоен. Движи се по-бавно и често проявява “магарешки инат”. Изглежда непредсказуем и упорит, но не е плашлив.
Мулето, от друга страна, се държи повече като кон. Мулето е по-енергично, подвижно, смело и работоспособно. Това е особено полезно, ако го яздите.

4. В повечето случаи са стерилни.
Добре известен факт е, че мулетата и катърите не могат да имат поколение. Това зависи от хромозомите: при бозайниците всеки родител предоставя половината хромозоми, необходими да се създаде жизнеспособно поколение.

Конете имат 64 хромозоми, а магаретата само 62. Заедно те имат 63 хромозоми За щастие наличието на допълнителна хромозома не влияе негативно на бебето, освен когато става въпрос за репродукция.

Нов дом за 60 немощни магарета откриха край Гоце Делчев

Нов дом за 60 стари магарета откриха край гоцеделчевското село Баничан. Приютът за селскостопанските животни, наречен „Долината н...

Мулето и катърът не могат да се възпроизвеждат сами, въпреки че има регистрирани редки случаи, когато създават потомство. 

5. Мулетата са по-популярни от катърите.
Мулетата се създават с определена цел. Те са силни, удобни за яздене и в повечето случаи със спокоен характер. Катърите обикновено се появяват случайно. Те са по-малко популярни, защото хората ги считат за инатливи и трудни за управление.

6. Катърите все пак са полезни!
Макар да са по-малко популярни, катърите също имат своите положителни качества и са привлекателни за много хора. Те се използват като фермерски животни в страни извън САЩ като Бразилия, Колумбия и Португалия
Те са по-малко претенциозни към храната и могат да ядат разнообразни растения, което ги прави по-устойчиви в региони с оскъдна растителност (като скалисти планински територии на висока надморска височина).

7. Имат лоша репутация.
Мулетата са прочути със своя инат. Всеки е чувал израза “инат като муле”. Катърите имат още по-лоша репутация. Те са твърдоглави, поради което животновъдите избягват да ги създават.
Всъщност и двете животни са интелигентни колкото конете и магаретата и имат силно чувство за самосъхранение. Не са склонни да ви следват при опасни ситуации. Поради това интелигентността им често се бърка с инат.

30 невероятни факта за конете

8. Срещат се в много цветове.
Мулетата и катърите се срещат в разнообразни цветове като конете. Най-често срещаните цветове са червеникаво кафяв, кафяв, черен и сив. По-рядко ще ги видите в бяло и светло кафяво.

9. Те са устойчиви и живеят дълго.
И двете животни са известни с дълголетие и устойчивост. Кръстоската между два вида понякога се нарича “най-доброто от двата вида”, защото потомството наследява най-добрите черти от родителите си.
При мулетата това са силата и подвижността. При катърите това са уверено планинско ходене и спокойствието. И двата вида имат силни крака, отлична издръжливост и кротък нрав. Ако се отнасяте с тях както трябва, ще надживеят повечето коне и ще стигнат до 30,40 и повече години.

Малкото зебраре Иппо (снимки)

Зебраре е кръстоска между зебра и магаре. Те се срещат в Южна Африка, където зебри и магарета живеят в близост. Италианското зебр...

10.  Могат да се яздят.
Хибридните видове често наследяват ездачните способности от родителите си коне, особено ако видът на коня се отглежда специално затова. Катърите се предпочитат за езда най-вече в планински райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...