Как се пише „и“ с ударение на компютър/телефон?

50800
Как се пише „и“ с ударение на компютър/телефон?
Снимка: iStock

Чатът и писмената комуникация в социалните мрежи са се превърнали в неразделна част от ежедневието ни. За жалост се забелязва тъжната тенденция все повече хора да допускат груби правописни грешки при писмена комуникация онлайн. И докато подобни грешки оставят само неприятен привкус, ако говорим за лична комуникация и Фейсбук, то при бизнес кореспонденцията могат да струват сделка, кариера или работата ни.

Сред най-често допусканите грешки е употребата на „и“ или на „й“ вместо на ударено „ѝ“. Причината е възможно да бъде както непознаване на българския език или недобра езикова култура, така и незнание как се пише „и“ с ударение на компютъра или на телефона. Няма да откриете тази буква, ако я търсите на клавиатурата, но има клавишна комбинация и други начини, по които да я напишете. Запознаваме ви както с употребата на удареното „и“, така и с начините, по които да изпишете буквата.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Употреба на и с ударение

Всъщност знакът „ѝ“ не представлява отделна буква в българската азбука, а буквата „и“ с поставено ударение върху нея. Използва се при:

  • кратка форма на личното местоимение тя,
  • кратка форма на притежателното местоимение неин.

Заместването на удареното „и“ с неударено или с „й“, както практикуват мнозина, е не само комично, но и тотално погрешно. Вижте как да преодолеете липсата на ударено „и“ върху клавиатурата ви и как се пише „и“ с ударение на компютър/телефон.

Как се пише „и“ с ударение на компютър/телефон?

Ако се налага да изпишете ударено „и“ от клавиатурата на компютъра ви или от лаптопа при класическа машинописна подредба (БДС), потърсете в долен ляв ъгъл буквата „ю/z“. Точно между нея и левия Shift има клавиш, с който ще изпишете наклонена черта „\“, ако сте на латиница. Ако обаче сте на кирилица и натиснете този клавиш, ще получите заветното и търсено от вас ѝ. Лесно, нали?

Има и друг метод, който също е изключително лесен и удобен за употреба. От меню при отворен текстови файл, изберете опция „вмъкване“, а след това опция „символ“.  Ще се отвори екран с множество символи, сред които ще откриете и въпросното ви нужно „ѝ“.

Създават дигитален правописен речник на българския език

Ако клавиатурата ви е с традиционна фонетична подредба, символът „ѝ“ се намира на мястото на буква ь, но е в по-различен цвят. За да изпишете в този случай „ѝ“, използвайте клавишна комбинация shift + ь. Внимавайте обаче – това важи само са традиционната фонетична подредба, а ако го използвате при  само фонетична подредба, то ще получите Ж.

Може да изпишете ударено „и“ и с неговия уникод, който е ‘045D‘.

В краен случай, може да проявите хитрост и ако не се справите с нито един от посочените тук методи, просто да си копирате едно ударено „и“ от произволен текст в интернет.

Как се пише „и“ с ударение на ANDROID?

Ако сте с ANDROID и с българска клавиатура, трябва да натиснете и задържите буквата „и“, за да се покаже удареното. Плъзгате се до него и сте готови.

Както виждате различните устройства и фонетични подредби означават различно място, на което да търсите удареното „и“. Дори да не успеете от първия път, не се отказвайте, изпробвайте различните методи. Веднъж, щом откриете „ѝ“, няма да имате проблем да го изписвате и да покажете, че сте грамотни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com