Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

50513
Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Безспорно богатият ни дивен език е труден, от което произтича допускане на правописни грешки не само от учащи, но и от хора с висше образование и дори от професори. Правено ли е някога проучване кои думи затрудняват най-много българите и се изписват най-често с правописни грешки? Подобно изследване е дело на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“, които обобщават, че най-често допусканите правописни грешки са при употреба на пълен и кратък член, на бройна форма, променливо я, главни букви и окончание на глаголите в множествено число. И все пак, ако следва да посочим кои думи в българския език са първенци по грешно изписване и кои са най-често допусканите правописни грешки, то проучването няма да ни е достатъчно. Кратък преглед на форуми, социални мрежи и коментари под статии дават окончателен облик на класацията ни за топ 20 на най-често допусканите правописни грешки.

Най-често допусканите правописни грешки в българския език – нашите топ 20

-  Срещали ли сте статус в социалните мрежи, доказващ, че броенето до 12 далеч не гарантира, че завършилият е грамотен? Да, точно за това говорим – неприятно висок процент от завършващите средно образование изписват, че са абитюренти, абитуренти и производни на посочените. Правилната дума е абитуриент. Тя не затруднява само самите абитуриенти. Родители, търсещи ресторанти за гостите си, също не са напълно сигурни как се пише думата. Наскоро попаднахме и на виц, в който абитуриентът, след като няколко пъти изписва думата с грешка, просто намира друго решение и кратичко изписва: „Завършвам“.

-   Кратък преглед на майчинските групи, форуми и местенца в мрежата поставя в топ 20 на най-често допусканите правописни грешки в българския език думата детски. Срещаме я изписана като децки, като по-фрапиращо е, че по подобен начин е изписана и в някои онлайн магазини за стоки за деца.

-   Друга дума, която затруднява българите, е инженер. Най-често се изписва като инжинер, което е неправилно. Произходът е от фр. ingénieur.

-   Вероятно толкова много са се карали на голяма част от българите в училище, че истина се пише със с, а не със з, че днес като зрели хора те масово изписват исконно вместо правилното изконно.

-   Има ли по-голям гаф от това в СВ-то ви да стои, че владеете италиянски език? Толкова често срещаме думата изписана именно така, че понякога се замисляме как е правилно да се изписва. Езикът е италиАнски, а е по-добре да се овладее родният език отлично, преди да започнем да парадираме с владеенето на чужди езици.

-  Дума, която малцина изписват правилно и съвсем не е случайно, че попада сред най-често допусканите правописни грешки, е какофония. Огромен процент от българите я произнасят и изписват като какафония и дори биха спорили ожесточено с вас, ако решите да ги поправите. Думата произлиза от гръцки, от κακος - лош и φονος - звук, поради което правилното  изписване е с какОфония.

-   Използваме тази вещ в ежедневието си, но това далеч не ни пречи да я изписваме погрешно. Одеялото, изписано като одеало е сред най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Подобно на какофонията, има още две думи, които ако изпишете правилно, ще срещнете критика и присмех, че сте ги изписали така. Малко са хората, които знаят, че отвертката има т в името си, повечето изписват отверка. Подобна е и ситуацията при шперплат. Неизвестно защо мнозинството смята, че се изписва шпертплат, което е погрешно.

-   Десето място в нашите топ 20 е за плевмонията, която така и не научихме как се пише, въпреки че говорихме за нея всеки ден по време на пандемията от Ковид-19. Думата произлиза от гр. pneumon – бял дроб, а погрешното изписване плевмония е една от на най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Съжелявате ли, че сте допуснали грешка? Много българи съжЕляват, докато по-малко са тези, които съжаляват и изписват тази дума правилно.

-   Употребата на двойното н е често бъркано в българския език. Една от думите, които се грешат най-често, е фина, която погрешно срещаме масово изписана с двойно нн – финна.

-   Изключително често се греши и окончанието на глаголите в множествено число. Тук ще посочим няколко думи, но те далеч не изчерпват грешките – ходиМЕ е грешното изписване на ходим, отидеМЕ е грешно изписване на отидем, прибереМЕ е грешно изписване на приберем и т.н.

-   Често срещана грешка е и изписване на думите с и вместо й или обратното. Най-често се грешат неин и воин, които по изключение се пишат с и. Тези две думи също са сред топ 20 на най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Следва една дума, която изписваме погрешно от престараване, а тя всъщност е изключение. Когато чуваме ш и т пишем щ, но думата пустоШТа е изключение. Често погрешно се изписва пустоЩа.

-   Обратното също е валидно. Една от най-грешените думи е нощта, която срещаме изписана като ношта или ноща.

-   Често се бъркат в езика ни „с“ и „з“, „д“ и „т“, „а“ и „ъ“, като конкретни думи се въздържаме да посочим, тъй като са стотици.

-    Сред системни погрешно изписваните думи е и кафяви, която неправилно се изписва кафеви. Вероятно песента на Вики от „Мастило“ – „Мойте кафеви очи“ е изиграла негативна роля за това.

-   Впредвид вместо предвид. Тук оставаме без коментар. Но имаме „навпредвид“, че класацията ни е към своя край с последната дума, която се греши масово, а именно

-   Не знам – запомнете, че това са две отделни думи. Знаем, че никой не знае всичко, но нека НЕ е незнам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com