Как започна традицията на коледните елхи?

1772
Как започна традицията на коледните елхи?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Коледа има много традиции, от които може би никоя не е по-популярна от украсеното дърво. Независимо дали са истински или изкуствени, коледните елхи са синоним на празника. Но как дърветата станаха част от Коледа?

Дърветата са били използвани в ритуали и като украса от древни времена, което прави източника на съвременната коледна елха открит за дебат. Мнозина обаче смятат, че произхожда от Германия. Твърди се, че в Германия около 723 г. английският мисионер Свети Бонифаций се натъква на езичници, които подготвят жертвоприношение на дъб, посветен на бог Тор (Донар). Бонифаций взел брадвата до дървото и когато не бил ударен от техния бог, той обявил на страхопочитаните езичници, че близкото вечнозелено растение е тяхното „свято дърво“. Други източници съобщават, че на мястото на падналия дъб е израснала ела.

Кога, къде и как се засажда коледна елха

Независимо дали тази приказка е вярна или не, вечнозелените дървета стават част от християнските обреди в Германия, а през Средновековието там започват да се появяват „райските дървета“. Предназначени да представляват Райската градина, тези вечнозелени дървета бяха окачени с ябълки и изложени в домовете на 24 декември, религиозния празник на Адам и Ева. Бяха добавени и други декорации – твърди се, че Мартин Лутер за пръв път окачи запалени свещи на дърво през 16 век – и райските дървета се превърнаха в коледни елхи. До 19 век коледните елхи са твърдо установена традиция в Германия.

Докато германците мигрират, те отнасят коледни елхи в други страни, по-специално в Англия. Там през 1790 г. Шарлот, родената в Германия съпруга на крал Джордж III, украсява дървета за празника. Но роденият в Германия принц Алберт и съпругата му, британската кралица Виктория, са тези, които популяризират традицията сред британците. Двойката направи коледните елхи важна част от празничните празници и през 1848 г. илюстрация на кралското семейство около украсено дърво се появи в лондонски вестник. Коледните елхи скоро станаха често срещани в английските домове.

Германските заселници също въведоха коледните елхи в Съединените щати, въпреки че обичаят първоначално не беше възприет. Много пуритани се противопоставиха на празника поради езическите му корени, а служителите на колонията в Масачузетския залив всъщност забраниха празнуването на Коледа. Тяхната неприязън към празника беше такава, че дори затвориха църквите си на 25 декември. Едва през 1820-те години Коледа започна да набира популярност в Америка, а първото коледно дърво в страната според съобщенията беше изложено през 1830-те. Популярността на коледната елха се разпространи с помощта на влиятелното списание Godey’s Lady’s Book, което през 1850 г. публикува илюстрацията от 1848 г. на британските кралски особи, въпреки че изображението на семейството е променено, за да изглежда американско. Това и други усилия помогнаха коледните елхи да станат популярни в Съединените щати през 1870 г.

Кой е най-издръжливият вид коледно дръвче

Коледните елхи се разпространяват по целия свят, но традицията започва да оказва пагубно влияние върху горите, особено в Германия. В резултат на това германците започват да правят изкуствени дървета от гъши пера през 1880 г. Тези дървета намериха своя път до различни страни и с течение на времето гъшите пера бяха заменени от други материали. Забележително развитие настъпва през 30-те години на миналия век, когато производител на четки за тоалетни чинии използва излишък от продукт, за да създаде изкуствено дърво. Тези дървета придобиха популярност, но по-късно бяха изместени от алуминиеви и след това пластмасови версии. В Съединените щати 85 процента от коледните елхи, сложени от домакинствата, са изкуствени, според проучване от 2020 г. на Американската асоциация за коледни елхи, докато 26,2 милиона истински или естествени коледни елхи са закупени през 2019 г., според проучване на Национлната Асоциация за коледни елхи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com