Кога, къде и как се засажда коледна елха

15375
Кога, къде и как се засажда коледна елха
Снимка: Kapa65 / Pixabay

Няма съмнение, истинското коледно дърво наистина създава перфектната сцена и прави празниците още по-празнични и радостни. Грижете се за вашето коледно дърво по правилния начин и то ще изглежда добре, докато сезонът свърши. Но какво да правите с елхата, към която сте се привързали, след като мине Нова година и украсите са прибрани?

Много хора питат дали могат да засадят коледно дърво в градината. Виждането е, че можете да продължите да му се наслаждавате през цялата година, след което може би да го украсите отново следващата година. Може би може да осигури подслон за птици през зимата или да е полезно за вашата градина. Защо не? Но възможно ли е всъщност да засадите и поддържате коледно дърво живо?

Ако сте купили отрязана коледна елха, няма да имате шанс да я запазите жива. Без корени едно дърво не може да расте. От отрязаното стъбло няма да чудодейно да поникне корен. Просто няма да стане. Коледните елхи се отсичат няколко седмици, а понякога дори месеци преди празничния сезон, но дори и прясно отсечено дърво, веднъж отделено от корените му, няма да издържи.

Възможно ли е да засадите и поддържате коледно дърво живо?

Какви коледни елхи могат да бъдат засадени?

Как елхата се превръща в коледна традиция

В исторически план коледното дърво не винаги е било такова, каквото го познаваме днес, нито е имало същото значение. Независимо от малк...

Единствените коледни елхи, които могат да бъдат засадени, са тези, които се продават със здрава коренова топка, която е добре увита в хесен. Това са по-скъпите коледни елхи, но те ще ви служат нататък през празничния сезон, ако се грижите за тях по правилния начин.

Коледните елхи обикновено са норвежки смърч, ела Нордман или колорадски смърч, въпреки че други видове понякога се предлагат на пазара. Елата Нордман е може би най-популярната в наши дни, тъй като има по-хоризонтални, гъсти клони от норвежкия смърч и е по-малко вероятно да хвърля иглички, когато е в топла среда.

Всяко от тези дървета, закупени със здрава коренова топка, тогава имате добър шанс да засадите, след като са изпълнили ролята си на коледно дърво.

Норвежки смърч

Норвежкият смърч е един от видовете коледно дърво, върху който може да се засади, ако се продава с коренова топка.

Кой измисли украсяването на елха?

Невъзможно е да си представим зимните празници без елха. А традицията да се „гизди” зелената горска красавица се е появила ...

Как да засадите коледно дърво в градината си

Вашето дърво с хубавата си коренова топка трябва да бъде засадено възможно най-скоро след Коледа. Определено не по-късно от първия ден на Нова година. Можете да го държите в саксия с компост, стига да е на студено и влажно. Като алтернатива можете да го засадите в земята.

Ще ви трябва хубава дълбока дупка, около 30 см дълбока и метър  широка. Разхлабете дъното и страните и поставете дървото в центъра. Наместете почвата около корените и я затъпчете добре. Поливайте го обилно, след което поливайте през цялата зима и първата година. Ще трябва да го мулчирате добре в продължение на пет години.

За да се предпазите от вятъра, сложете дървото със стълб, поставен под ъгъл от 45 градуса. Можете да го премахнете след три години, по това време дървото трябва да е развило собствена защита от вятър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com