Каква е разликата между бялото и червеното вино?

24087
Каква е разликата между  бялото и червеното вино?
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

Има една популярна песен: „Вино бяло, вино бяло – що не си червено?“. Явно е обаче, че тук нещата опират до личен вкус, и любителите на червеното вино, така или иначе, преобладават като количество над почитателите на бялото. В Средиземноморието дори се е развила цяла т. нар. култура на виното, каквото и да означава този неясен термин; за съжаление днес понятието култура се лепи твърде безразборно. В случая „културата на виното“ обозначава зоните, където редовната ежедневна консумация на вино, придружаваща храненето, се е превърнала в традиция. И действително, в една Португалия или Испания, ако не пиеш вино по време на хранене, в 90% от случаите сътрапезниците загрижено ще те попитат дали не си болен.

Любопитен е въпросът: а каква е разликата между бялото и червеното вино?

Как се пие червено вино?

Консумирането на червено вино не изглежда като сложна дейност. Трябва ни само бутилка от този алкохол, чаша и това е всичко. Въпреки то...

На пръв поглед, отговорът е очевиден: когато се произвежда вино, се употребяват гроздови сортове от съответните цветове. Но хората, които мислят така, дълбоко се заблуждават. 

Истината е, че червеното вино се прави освен от червено, но и от черно грозде. Има разновидности с червени ципи на зърната, като „Пино гри“ или „Гевюрцтраминер“, които се използват за производство на бяло вино. Пък и белите и червени вина имат значително различни методи на винификация, както се нарича процесът за трансформация на гроздето във вино.

Винификацията на бялото вино е доста елементарна: сокът, който се цеди от пулпата (във винопроизводството сокът се нарича „мъст“) се отделя от ципата на зърната и постепенно се превръща във вино в хода на ферментацията. Ако повторите това с червено или черно грозде, няма обаче да получите червено вино: тази мъст, която е от тъмно грозде, не притежава ясно изразен цвят по една проста причина: по-голямата част от оцветяващия пигмент е в ципата.

Затова при винификацията на червено вино гроздето първо се смила, за да се получи мъст от сок, пулпа и ципа - а след това, докато трае ферментацията, пигментите от ципата придават на течността необходимия цвят.

Ето какво може да направите с останалото ви червено вино

Червеното вино се характеризира със своите ползи за здравето, от намаляване на риска от инсулт и инфаркт до увеличаване на костната плъ...

Възможно ли е да се приложи процесът на ферментация за производство на бяло вино от тъмни сортове грозде? Разбира се! Ярък пример е шампанското. За неговото производство са разрешени само три гроздови сорта: „Шардоне“, „Пино ноар“ и „Пино мьоние“. Първият от тях е бял, а другите два са черни. След прибиране на реколтата от „Пино ноар“ и „Пино мьоние“ пречистената гроздова мъст незабавно се подлага на ферментация за получаване на бяло вино. На френски тази процедура е известна като "Blanc de Noir", буквално „бяло от черно".  

А как стоят нещата с розето? Въпреки  че съществува такъв популярен мит, то съвсем не е съчетание на бяло и червено вино. Напротив, виното „розе“ се прави от тъмно грозде със съкратен процес на ферментация на мъстта. След постигане на желания цвят ципата на зърната, която отделя боята, се премахва. Да, вярно е, че определени розови вина се правят чрез съвместна ферментация на червени и бели гроздови сортове - но това не важи за розето, а само за вина от типа „Ротлинг“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com