Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между касерола и тенджера?

20 юни 2024, 14:44 часа

И обикновената домакиня, която не се отличава с особено кулинарно майсторство, и шеф готвачите се нуждаят от правилните съдове, за да приготвят ястието и изпълнят рецептата. Познаването на съдовете за приготвяне и поднасяне на храна, правилата за плейтване и стремежът да се поднесе ястието така, че да очарова всички сетива, не само небцето, защото се храним и с очите си, е от ключово значение за цялостното преживяване край масата. Всеки съд има своето предназначение и често разликата не е просто в имената и не е търговски трик.

Ако наричате касеролата тенджера, нуждаете се от пет свободни минутки и тази статия, за да разберете разликата между касерола и тенджера и кога се използва всяка една от тях.  

Какво е касерола? Какво е тенджера? Каква е разликата между касерола и тенджера?

Най-общо казано касеролата е съд за готвене с дълга дръжка. Представете си джезвето – именно така изглежда касеролата, но е по-голяма. Може да бъде направена от различен материал – емайлирана,  с незалепващо покритие, от инокс, с каменно покритие, от неръждаема стомана и т.н. Разнообразието е голямо като не само материалът, от който са изработени касеролите, е различен. Различават се по размер, наличие или липса на капак, функционалност на дръжката, като се предлагат и модели с премахващи се дръжки, при което касеролата се превръща в тенджера.

Почистване на зверски загоряла тенджера от неръждаема стомана

Разликата между касерола и тенджера или поне основната такава е именно в наличието или липсата на дълга дръжка. Докато тенджерите най-често са с две дръжки от двете им страни и са предназначени за ястия, приготвяни с вода, ако са дълбоки, или за задушаване, ако са по-плитки и с капак, то касеролите са снабдени с една дълга дръжка – като тиганите, и служат най-често за приготвяне на сосове и пюрета.

Естествено, че може да приготвите сос и в тенджера, ако все още не сте се снабдили с всички необходими помощници в кухнята, но касеролата създава редица удобства – дръжката е удобна, дълга, помага ви да държите касеролата здраво, докато бъркате соса, като ръцете ви се намират по-далеч от врящия сос, с което рискът да се опръскате и изгорите е минимизиран. Наличието на незалепващо покритие при касеролите също е в помощ на домакините и шеф майсторите, като то позволява приготвянето на сосове без мазнина, както и приготвянето на по-здравословни сосове с по-малко калории, по-полезни за здравето и по-малка заплаха за талията.

Ето защо най-често касеролата се определя като един от трите задължителни съда, които трябва да имате в кухнята си, заедно с висока тенджера за варене на паста, супа или друго водно ястие и ниска тенджера – за задушаване с капак. Ако се чудите дали три съда за готвене са достатъчни, то имайте предвид, че ще ви е нужна и тава, както и тиган. Специалистите препоръчват да заложите на качеството и да закупите 2-3 тенджери, тиган, тава и касерола с високо качество от популярен и доказал се бранд, макар да ви се струва твърде висока цената за тях, отколкото да се снабдите с цял комплект за готвене от 30 части, които е евтин и с ниско качество.

В тези съдове приготвяте храната си, така че погрижете се да са наистина безопасни при термична обработка, важно е за здравето ви и за това на семейството ви. Ето защо се препоръчва закупуването на няколко качествени съда, които и лесно ще съхранявате, намирайки им местенце в кухнята, отколкото на няколко десетки в комплект, които не са качествени и които ще се чудите къде и как да съхранявате и подредите.

Загорялата тенджера мечтае да бъде почистена така - научете метода!

Какво да имате предвид, когато избирате тенджера и касерола?

Ако избирате правилно съдовете за готвене, може да си спестите закупуването на тиган и тава. Има тенджери, които са подходящи за готвене на фурна и това е наистина облекчение за домакинята, на която шкафовете и мястото все са недостатъчни. Когато избирате съдове за готвене, съобразете се с:

  • това, дали тенджерата е подходяща за вашите котлони, тъй като не всички размери са идеални за вашата кухня,
  • това, дали е възможно да се използва и във фурна, ако сте решили да не влагате средства в тава,
  • това, дали е възможно да се мие в миялна машина, ако използвате такава в дома си и ако не искате да миете съдове на ръка,
  • това дали е безопасен материалът, от който е изработен съдът,
  • това какъв размер ви е необходим според броя на членовете на домакинството.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес