Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога да не правим при гръмотевична буря?

18 юни 2024, 11:00 часа

Бурите, които причиняват тежки щети, са ярко доказателство за силата на природните стихии и ни напомнят, че информираността кое поведение е правилно по време на природни бедствия е от ключово значение за сигурността ни и за минимизиране на риска от загуба на имущество и по-трагичното – от човешки жертви.

Заради опасността от поразяване от светкавица, която е сериозна заплаха за човешкия живот, гръмотевичната буря е сред най-опасните стихии, които могат да ни сполетят. Липсата на сигурно укритие – сграда с гръмоотвод, срещата с внезапно развила се гръмотевична буря в планината или сред природата може да бъде страховито изживяване особено ако сте попадали на информация за броя на жертвите на мълниите годишно. Градът не е по-малко опасен, ако сте вън.

Логично страхът поражда въпроса какво никога да не правим при гръмотевична буря и какво пък ни прави по-малко уязвими и увеличава шанса да се разминем само с уплаха и настинка от дъжда, ако попаднем в сърцето на бурята.

Как да се предпазим от мълнии – съвети

Какво никога да не правим при гръмотевична буря?

За да минимизирате риска от падане на мълния близо до вас или от поразяване от мълния, следва да спазвате тези правила:

-          Не заставайте под самотно дърво или под надвиснали скали, както и на входа на пещера, за да се скриете от дъжда, ако се окажете сред природата по време на страховитата природна стихия. Добро място за укритие са по-дълбоките пещери, както и автомобилът ви, ако е наблизо. В случай, че не сте с возилото си, най-добре потърсете открита поляна и застанете там. Това, че дъждът ще ви окъпе буквално, е по-малък проблем от риска от мълниите.

-          Не си и помисляйте да отворите чадър над главата си. Той привлича светкавиците и увеличава риска да пострадате.

-          Оставете далеч от вас всички метални предмети, които носите. Това важи и за ключовете и бижутата ви, колкото и малки и незначителни да ви се струват.

-          Ако се намирате в района на водоем, отдалечете се от него незабавно. Ако сте с лодка в езеро или язовир, незабавно стигнете брега и се отдалечете от водния басейн.

-          Ако бурята ви свари на риболов, оставете далеч от вас карбоновите въдици, които привличат с мощна сила светкавиците върху вас.

-          Сред правилата какво никога да не правим при гръмотевична буря са и свързаните с кълбовидните мълнии, които са рядко явление, но могат да бъдат много опасни. Ако попаднете в едно помещение с кълбовидна мълния, проникнала през прозореца, забравен отворен, не заставайте на пътя ѝ и не бягайте, тъй като усеща движенията ви и ще ви „подгони“. Ако е възможно, отдалечете се бавно и без резки движения от нея и напуснете стаята, затваряйки вратата зад гърба си. Ако не може да напуснете помещението, легнете на земята и не мърдайте.

-          Не говорете по мобилния си телефон, не убивайте времето със сърфиране в мрежата. Телефонът трябва да бъде изключен и по възможност поставен далеч от вас.

-          Не взимайте душ и не стойте близо до чешмите в дома си, докато бурята отмине.

-          В жилището ви не дръжте уредите си включени в  електрическата мрежа. Изключете всички, за които това е възможно, от самия контакт. Ще продължите работата си, когато бурята отмине.

-          Не лягайте на земята и не я докосвайте с ръце, ако сте вън по време на буря. Идеалната поза е клек с ръце, обгръщащи коленете, и глава, наведена към краката. До земята трябва да се докосват само ходилата ви.

Какво да правим при гръмотевична буря - 10 златни правила

-          Не дръжте метални предмети и не оставяйте в облеклото ви да има такива по време на гръмотевична буря. Дори металната тока на колана ви може да породи сериозна опасност.

-          Не се изкушавайте да се скриете от дъжда, скупчвайки се с  много хора в заслон като спирка на автобус например. Това увеличава риска за вас.

-          Не стойте близо до други хора на открито по време на гръмотевична буря. Разбираемо е да не предпочитате да бъдете сами,  а да се сгушите в приятел, ако ви е страх от светкавиците, но правилното разстояние е 2-3 метра до друг човек от всичките ви страни, за да минимизирате риска от мълнии, застрашаващи здравето и живота ви.

-          Не предприемайте рисково поведение и не проявявайте излишна смелост. Не се впускайте да оказвате първа помощ на пострадал, ако това представлява риск за вас.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес