Как да се предпазим от мълнии – съвети

8551
Как да се предпазим от мълнии – съвети
Снимка: Getty Images/Guliver

Пролет е, дъждовното време продължава, а бурите през топлия сезон са често явление – точен момент да си припомним правилното поведение по време на буря и как да се предпазим от мълниите. Мълниите, които застрашават човешкия живот и създават опасност от злополуки, пожари и унищожаване на имущество и техника по дефиниция са електрически искрови разряд в атмосферата, срещащи се обикновено по време на буря.

Повечето хора се страхуват от гръмотевиците – от шума, който чуват, но онова, което всъщност създава потенциална опасност за човека, не са те, а мълниите. Температурата, която се развива в мълниите е около 30 000 °C, а токът е до 300 kA – данни, които звучат повече от стряскащо и поради които е добре да научите правилата за безопасно поведение по време на буря, за да се предпазите от мълниите. Някои от тях са наследени от мъдростта на старите хора, които не са разбирали науката, но от опит са изградили правилното поведение при гръмотевична буря.

Как да се предпазим от мълнии, ако те са кълбовидни?

Кълбовидната мълния е интересно явление, което се случва рядко, но е особено опасно, тъй като масово липсва знание за методите на предпазване и реакцията при среща с кълбовидна мълния. Как да разпознаем кълбовидната мълния? Този електричен заряд, движещ се на около метър над земята, е със сферична форма и размер от няколко сантиметра до няколко метра. Цветът му може да е различен – жълт, син, зелен, бял и т.н. Кълбовидната мълния се наблюдава най-често в края на бурите и може да има кратък живот от няколко секунди или дълъг и опасен – от няколко часа. Тъй като явлението е изключителна рядкост повечето хора не са запознати как да се предпазят и са склонни на погрешни реакции и поведение, които застрашават живота им. Любопитен, но и страховит важен факт, свързан с кълбовидните мълнии, е, че те могат да минават през отворени прозорци и врати, а понякога проникват и през стените, без да оставят следа. Феноменално. Хората, попаднали в плен на подобна мълния в помещение, от което не могат да излезнат, трябва да легнат на земята по корем и да поставят длани на тила си. По-доброто и безопасно поведение е при възможност да се осъществи бавно оттегляне извън помещението и затваряне на вратата след напускането му.

Важни съвети за безопасност при среща с подобна мълния, които сме чували от старите хора, са да не се хвърля нищо по мълнията, тъй като може да експлодира, да не се бяга, тъй като мълнията ще те подгони. Това има чисто научно обяснение – мълнията следва въздушните течения и може да подгони жертвата, когато тя бяга, защото създава именно такова въздушно течение с тичането си. Оттеглянето далеч от мълнията трябва да е бавно, плавно, внимателно и без излишни движения, викове, бягане, ръкомахане, запазвайки самообладание.

Как да се предпазим от мълнии – правила и съвети

-  Най-сигурното място по време на гръмотевична буря е кола или постройка с гръмоотвод. Ако сте в планината – стойте далеч от реки, вода, дървета – особено самотни. Пещерата е добро решение в планината, но навлизайте задължително колкото е възможно по-навътре от входа ѝ.

-  Метални предмети следва да бъдат свалени от тялото – бижута, колан с тока, телефон и т.н – и да бъдат оставени далеч.

- Разговори по мобилните телефони и сърфиране в мрежата са изключително опасни. При буря се препоръчва телефоните да се изключват.

- Не се опитвайте да се криете от дъжда по време на гръмотевична буря под дърветата. Те са едно от най-честите места, ударени от мълнии. Колкото по-високо е дървото, толкова по-голяма е вероятността да бъде ударено от мълния и да пострадате, ако сте се подслонили под него.

- Тичането и карането на колело по време на буря са лоша идея, която застрашава живота ви.

- Употребата на чадър е абсолютно нелепа и забранена особено ако е с метални части по него.

- Ако сте група хора, не се притискайте един в друг, както вероятно ще направите от страх и в търсене на подкрепа, а стойте на разстояние поне от 3 метра.

- Старите хора също ни учат как да се предпазим от мълнии с хитър трик, изпробвал своята ефективност пред годините – застава се на гола поляна, като се клекне със събрани крака и стиснати ръце около тях. Не се ляга на земята. Най-безопасното място е най-ниското – яма, ров, изкоп – ако около вас има такива, скрийте се там.

- Съвременните мерки за безопасност, съобразени с начина ни на живот, подчертават, че употребата на мобилен телефон в сграда без гръмоотвод или държането на същия в ръцете ни, както и взимането на душ или вана, докосването на метални предмети в дома, създават риск от злополука и поразяване от мълния. Отложете тези дейности за времето, когато бурята отмине. Затворете прозорци, врати, изключете от мрежата уредите и не докосвайте тези, които са включени в контакти в стената. Прочетете книга, за да не скучаете и да не с поддавате на страха.

Колко опасни са мълниите?

8 милиона. Това е плашещият брой на мълниите, които падат на ден по целия свят. Част от тях… върху хора. 24 000 – приблизителният брой на хората по света, чиито живот е отнет от мълния. Поразяването от мълния може да доведе до спиране на сърдечната дейност и дишането и изисква незабавното предприемане на сърдечен масаж до пристигането на спешна помощ. Значителен процент от ударените от мълния все пак оцеляват, ако им се окаже своевременна помощ, но по-добре не рискувайте и предприемете мерки да се предпазите от мълниите.

ОЩЕ: Как ЦРУ се опита да създаде "оръжие на Зевс"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com