Какво се случва с дъщерята на Христо Ботев след смъртта му?

1735
Какво се случва с дъщерята на Христо Ботев след смъртта му?
Снимка: БГНЕС

“Мила ми Венето, Димитре и Иванке!... знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка…”

Кои са Вената, Димитър и Иванка?

На 27 години Христо Ботев се влюбва във Венета, племенница на владиката в Букурещ, с която свързва живота си. Преди брака си с Христо Венета е омъжена за търновския търговец Дончо Петров, когото напуска заради суровия му нрав и заминава с 3-годишния си син Димитър в Букурещ при вуйчо си. Ботев приема Димитър като свое дете.

Раждането на Иванка

На 12 април 1876 г. в Букурещ в семейството на Ботев се ражда момиченце, което кръщават Иванка. Щастлив е младият баща, но и тъжен, защото знае, че му остава малко време да се порадва на дъщеричката си, защото “съдбовният ден” за тръгване на подготвяната от него чета към България наближава.
Захари Стоянов пише, че два дни преди да тръгне от Букурещ, Христо Ботев отива в съдилището “Илфов” и заявява, че му се е родило дете.

Същата вечер в среща с Комитета членовете му обещават, че в негово отсъствие ще плащат на Венета месечно по 100 франка, а ако загине, ще и отпуснат пенсия.
На 13 май Ботев трогателно се разделя с Венета, която знае къде отива. Това е последната среща на войводата с любимите му хора. След няколко дни идва страшната вест за гибелта му. 

Знаете ли на кой връх е убит Христо Ботев?

Жената на Ботев след смъртта му

Венета е принудена да работи при чужди хора, за да отгледа децата си. През 1878 г. се връща в Търново, но изпада в крайна бедност. Приятелят на Ботев Киро Тулешков купува печатарската машина на Ботев, за да й помогне.
След дълги години вуйчо й и прощава и я вика в Букурещ. Венета заминава с двете си деца през 1885 г. Иванка е настанена в пансиона на мадам Брук за две години. След две години Венета се завръща с децата в родината.

Иванка Ботева

От 1887 до 1890 г. дъщерята на Ботев учи в Търновската държавна девическа гимназия, която завършва с отличен успех. Интересен момент е трогателното слово, което 14-годишното момиче произнася на 27 май 1890 г. във Враца, където тържествено е открит първият паметник на Ботев. Иванка не се обръща най-напред към княз Фердинанд, а към министрите и гражданите, като говори не само за баща си, но и за неговите четници.

Получава високо образование в чужбина

Скоро след това на Иванка е отпусната стипендия, за да продължи образованието си в чужбина. Заминава за Виена, където е настанена в католически пансион. Младите момичета са обучавани на добри обноски и чужди езици. Фердинанд я изпраща в такова училище, защото след това иска да я вземе в двореца си като придворна дома.

Но това не е по нрава на Иванка и след престой от 6 месеца тя се връща в Търново. През 1892 г. Иванка заминава за Женева, където учи социални науки в Училище за млади дами. След приключване на образованието си през 1901 г. се връща при майка си в Търново.

Роден е Христо Ботев

Активен обществен живот в родината

Въпреки високото си образование, Иванка се държи естествено и непринудено с всички. Тя е висока и стройна, а в лицето й намират прилика с баща й. Според Юлия Казаска в Търново Иванка е “като необикновено явление, носещо дъх на нещо свежо, ново и прекрасно, обновяващо…” Иванка владее перфектно френски, руски, пее чудесно, свири на мандолина, рецитира с жар стиховете на баща си.

Участва активно в обществения живот на Търново. Подпомага Македоно-одринското освободително движение като касиерка на търновското такова, а през 1902 г. е делегат на Македонски конгрес.

Първата й голяма любов е с д-р Христо Аджаров, с когото се сгодяват, но имат спор къде да живеят. Той иска в Пловдив, а тя в Търново, затова накрая се разделят.  Пет години по-късно Иванка се омъжва за д-р Стоян Христов, който бил във Видин като началник на тамошния клон на Българската земеделска банка.

През 1906 г. Иванка неочаквано заболява тежко от гърло и постъпва в клиника. Диагнозата е антракс, налага се операция, за което съгласие дава брат й. След операцията настъпва влошаване. След няколкодневни мъки при висока температура, предполага се поради отравяне на кръвта, на 7 ноември 1906 г. Иванка Ботева умира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com