Какво се случва с тялото ни, когато потискаме плача?

1470
Какво се случва с тялото ни, когато потискаме плача?
Снимка: iStock

Плачът е естествен и важен механизъм за освобождаване на емоциите. Той ни служи като начин да обработваме и да се справяме със силните чувства, независимо дали са тъга, разочарование или дори радост. Въпреки това има моменти, в които обществените очаквания, личните задръжки или обстоятелствата ни принуждават да потискаме сълзите си. Въпреки че може да изглежда като безобидно действие, потискането на плача може да има няколко забележими ефекта върху тялото и цялостното ни благосъстояние.

Повишен стрес: Когато потискаме плача, емоциите, които са предизвикали сълзите, не просто изчезват, а могат да се засилят. Това може да доведе до повишаване на нивата на стрес. Реакцията на организма към стреса, характеризираща се с отделяне на хормони на стреса като кортизол, може да стане по-изразена, допринасяйки за чувството на напрежение и тревожност.

Повишаване на кръвното налягане: Потискането на сълзите може да доведе и до повишаване на кръвното налягане. Емоционалното потискане активира реакцията на организма "борба или бягство", което води до временно повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Ако това се превърне в хроничен модел, може да допринесе за дългосрочни сърдечносъдови проблеми.

Дали е добре да потискаме ПЛАЧА и какво става, ако не го потискаме

Емоционално натоварване: Неизразените емоции могат да се натрупат с течение на времето, създавайки емоционално бреме, което се отразява на психичното здраве. Потискането на плача може да доведе до натрупани чувства на тъга, разочарование или скръб, които могат да се проявят като промени в настроението, раздразнителност или дори депресия.

Физическо напрежение: Задържането на сълзите често е свързано с мускулно напрежение, особено в областта на лицето и гърлото. Това може да доведе до главоболие, болки в челюстта или възпалено гърло. Хроничното потискане на плача също може да допринесе за по-траен физически дискомфорт.

Отслабена имунна система: Продължителният стрес и емоционалното потискане могат да отслабят имунната система. Постоянното освобождаване на хормони на стреса може да потисне имунната функция, което ви прави по-податливи на заболявания и инфекции.

Потисната емоционална обработка: Плачът служи като естествен клапан за освобождаване на емоциите, позволявайки ни да преработим и да се справим с чувствата си. Когато потискаме плача, възпрепятстваме тази важна емоционална обработка, което може да удължи възстановяването ни от емоционални събития.

Какво се случва с нас, когато потискаме плача?

Влошени взаимоотношения: Потискането на плача може да повлияе и на взаимоотношенията ни. То може да доведе до липса на емоционална автентичност и да попречи на ефективната комуникация с близките. Хората около нас може да се затруднят да разберат емоционалното ни състояние, което може да влоши взаимоотношенията.

Емоционално откъсване: С течение на времето навикът за потискане на плача може да доведе до емоционално откъсване или изтръпване. Това емоционално откъсване може да затрудни общуването с другите на дълбоко и съпричастно ниво.

Потискането на плача може да изглежда като механизъм за справяне, но то може да има отрицателни последици за физическото и емоционалното ни състояние. Важно е да осъзнаем важността на това да си позволим да поплачем, когато е необходимо. Търсенето на подкрепа от приятели, семейство или специалист по психично здраве може да ни помогне да преработим емоциите си по здравословен и конструктивен начин, насърчавайки цялостно по-добро психическо и физическо здраве. Плачът е естествена и необходима част от човешкото съществуване и признаването на неговата значимост може да доведе до по-емоционално балансиран и устойчив живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com