Какво ще се случи с тялото, ако се къпем преди лягане

6933
Какво ще се случи с тялото, ако се къпем преди лягане
Снимка: iStock

Има различни ритуали за сън, благодарение на които хората очакват да си починат по-добре. Някои се кълнат в горещото мляко с мед, други предпочитат малка чаша хубаво червено вино. И двата метода със сигурност имат своите предимства. Друг подобен ритуал е къпането преди лягане. Дали е полезно? Топъл или студен душ? Как се отразява на тялото ни? Със сигурност всички сме си задавали тези въпроси.

Студените душове ви ободряват - в лошия смисъл!

По кое време на деня да измиете косата си, за да съхраните обема и плътността?

В подходящия час за миене на косата с цел постигане на оптимален обем и съхраняване здравината на косъма няма нищо свръхестествено и чу...

Студеният душ не осигурява желаната релаксация, от която така спешно се нуждаем за добър нощен сън. По-скоро симпатиковата нервна система се стимулира от студа. В резултат на това тялото освобождава норепинефрин, вещество, което действа като хормон на стреса - а ние не се нуждаем от стрес точно преди сън. Друг освободен хормон на стреса е кортизолът, вещество, което обикновено е най-високо около 9 часа сутринта и достига най-ниското си ниво до полунощ, когато обикновено спим дълбоко. Студеният душ със сигурност не е правилният начин да заспите. Но ако се чувствате уморени и безпомощни веднага след работа, студеният душ може да ви даде истински тласък на енергия за оставащите часове от вечерта. Редица международни проучвания доказват, че студените душове могат да подобрят здравето.

Топла вана или душ, за да заспите

След като сте се освежили и сте подсилили имунната си система със студен душ сутринта преди работа, вечерта, винаги трябва да вземете горещ душ или още по-добре вана преди лягане. Ако обичате да вземате горещ душ или вана вечер преди лягане, трябва да изчакате известно време, преди да си легнете. За предпочитане един до два часа. Така можете да ускорите заспиването средно с десет минути. Тялото е по-топло привечер и се охлажда през нощта. Изследователите казват: "Всеки, който вземе топъл душ или вана, увеличава притока на кръв към ръцете и краката – това позволява на тялото да отделя топлина по-бързо и да се охлажда добре. Чрез душ ние увеличаваме кръвообращението в тялото, ръцете и краката могат да разсейват телесната топлина по-добре и телесната температура се понижава до правилното ниво." Това обаче отнема известно време. Според изследователите най-добре е да изчакате 90 минути преди лягане. Това е най-добрия момент за заспиване след вечерно къпане.

И така накрая като цяло можем да заключим, че студените душове са полезни сутрин, а топлите душове вечер. За да усетите максималният ефект трябва обаче да спазите и някои малки препоръки. И все пак да не забравяме, че всяко правило си има изключения. Всеки човек може да определи сам за себе си как се чувства най-добре!

Какво ще стане, ако миете косата си всеки ден?

Мийте косата си, когато се замърси, дори ако трябва да се прави ежедневно. Причините, поради които може да сме принудени да правим това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как са приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com