Какво задължително се прави с червеното яйце от миналата година?

34357
Какво задължително се прави с червеното яйце от миналата година?
Снимка: Getty Images/Guliver

зВеликден е само след няколко дни и сме сигурни, че се подготвяте за светлия празник, символ на живота и възкресението, търсейки най-хубавите техники и бои, с които да обагрите великденските яйца.

По стара традиция първото боядисано яйце трябва да е в червено, тъй като цветът символизира Христовата кръв и саможертва за спасението на човечеството. Според народните поверия червеният цвят гони злите сили и носи здраве и късмет в дома. С първото червено яйце се натриват бузките на децата и се изписва кръст върху челата им от най-стария член на семейството за здраве през годината.

След това червеното яйце се оставя на иконата в дома, за да го пази от болести и беди. Старите хора използвали първото червено яйце и за водата на болен от семейството през годината, за да измолят изцеление за него от Бог. Традицията повелява първото яйце не само да е червено, но и да не е писано. Единствено около Велинград не оставят първото червено яйце дюс, а рисуват върху него кръст – символ на Христовата вяра. Това яйце се нарича Велико, оставя се на иконата до следващия Великден. А какво се прави с червеното яйце от миналата година според православната вяра и според традициите и обичаите у нас?

Кралски великденски яйца - резултатът е неповторим

Какво се прави с червеното яйце от миналата година?

Всеки Великден домакините без опит, които за първи път поемат боядисването на яйцата в дома си, се питат какво се прави с червеното яйце от миналата година и търсят информация по темата. Дори възрастните и опитните често се чувстват объркани в морето от отговори на този въпрос. Вярно е, че в различните краища на страната има различни поверия и традиции, но има и нещо, което задължително се прави с първото червено яйце, стояло на иконата, на чието място ще поставите новото – счупва се точно на Велики четвъртък, за да се предскаже каква ще е новата година.

Ако яйцето се е съхранило цяло през годината и не мирише лошо, когато го счупите, мир, спокойствие и здраве ще има в дома ви до следващия Великден, той ще е пълен. Ако черупката е останала празна – празна ще е и къщата. Лоша поличба вещае и вмирисаното яйце.  

След тези гадания и предсказания по счупеното яйце в някои части на страната старото червено яйце от иконата се изхвърля в реката. Водата и особено течащата вода се счита за символ на оттичане на всичко лошо и начин за пречистване. Не е случайно, че кръщенето се извършва именно с вода и във вода. Яйцето от иконата ви е пазило от злото през изминала година и е събрало отрицателната енергия в себе си. Изхвърляйки го в течаща вода – реката – вие отмивате злото и отваряте вратите на дома си за здравето и късмета.

Народни суеверия за Великден! Вижте какво не трябва да правите днес

В други части на България старите хора имат традиция да заравят в градината за плодородие и берекет това първо червено яйце от предходната година. Това поверие има стари корени и е от времената, в които земята е изхранвала хората. Трети го давали на кокошките, за да снасят повече и да са здрави – така се е вярвало.

Различните традиции включват изгаряне на яйцето, хвърлянето му през рамо или изхвърлянето му по време на проливен дъжд в населени места, които са далеч от река.

Днес някои домакини занасят първото боядисано в червено яйце в църквата, а не го поставят пред икона в дома си. Така въпросът какво задължително се прави с червеното яйце от миналата година не стои пред тях в дните преди следващия Великден, но вероятно и на тези домакини е била интересна и любопитна статията, разкриваща обичаите и традициите на българите, свързани с този светъл празник и първото червено яйце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com