Кое БРАШНО е най-здравословно?

13341
Кое БРАШНО е най-здравословно?
Снимка: iStock/ Guliver

Брашното е неотменен компонент от нашето меню. С него ние приготвяме най-различни тестени изделия, паста, сладкиши, хляб и др. Хляба консумираме ежедневно, но трябва внимателно да избираме вида му, ако се стремим към здравословен начин на живот, тъй като бялото пшенично брашно е от големите врагове на стройната фигура. Също така повишава риска от затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми.

Ако проучваме здравословните алтернативи, внимание трябва да обърнем на това до каква степен е рафинирано брашното. Колкото по-високо е рафинирането, толкова по-лишено от хранителни стойности е брашното. Този процес елиминира от пшеницата триците и зародиша, носещи основните хранителни вещества. 
И така крайният продукт е много калоричен, като не съдържа почти никакви полезни компоненти като фибри, протеини, въглехидрати, мазнини и др. 

За да органичите риска от развитието на някои заболявания, ви препоръчваме да започнете с приготвянето и консумирането на ядкови и кокосово брашно, които се считат за най-здравословните алтернативи на пшеничното.

Какви хранителни стойности имат нерафинираните и алтернативните брашна?

Брашно от киноа, овес, ориз, бадем, кокос, пълнозърнеста пшеница и др. са добри алтернативи за премахването на пшеничното рафинирано брашно и заместването му. Ако сте алергични към някои ядки, ви съветваме да се доверите на кокосовото брашно. Всички изброени видове ще ви спестят допълнителния глутен, съдържащ се в бялото брашно и тестените изделия от него. 

Бадемовото и кокосовото брашно са добри варианти, ако имате нужда от контрол на нивата на инсулина и кръвната захар. В състава си имат полезни фибри и мазнини, както и значително по-малко въглехидрати. В бадемовото брашно откриваме и полезни витамини като Е, както и магнезий.

Към зърнените брашна отнасяме брашно от ориз, елда, киноа, овес и др. Те не съдържат глутен и са чудесен вариант за хора, избягващи го или с непоносимост към него. Те също са здравословни алтернативи и в състава им откриваме желязо, калций, витамин В6, калий, полезни протеини и фибри. 

Пшеничното брашно, приготвено от нерафинирана пълнозърнеста пшеница, съдържа глутен, но пък е запазило и всички полезни свойства и хранителни вещества от зърната му. Ако нямате непоносимост към глутена, то е алтернативен здравословен вариант, предоставящ на организма ни полезни сложни въглехидрати, фибри, желязо, калий и др.

Нашият съвет е да изпробвате различни алтернативи на пшеничното брашно, като ние сме ви представили само част от голямото разнообразие. Открийте това, което ви допада най-много като вкус и качества и се придържайте към здравословен начин на живот. Ценете тялото си и то ще ви се отблагодари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно