Кога е най-дългата нощ от годината?

8363
Кога е най-дългата нощ от годината?
Снимка: Istock

Всяка зима очакваме с нетърпение дните най-накрая да започнат да стават по-дълги и да се стъмнява по-късно. Обикновено това се случва след най-късият ден в годината - зимното слънцестоене.

Какво е зимно слънцестоене и коя е точната му дата в 2023 г.?

Денят, в който Слънцето заема най-ниската си точка спрямо земния хоризонт, се нарича слънцестоене. То бива лятно и зимно. Астрономите казват, че в 2023 г. зимното слънцестоене ще е на 22 декември в 05.27 ч. софийско време (03.27 ч. по Гринуич).

Нощта на 21 срещу 22 декември ще бъде най-дългата в годината, а денят на 22 декември ще бъде най-късият - ще продължи само 7 часа.

Зимно слънцестоене - историята на празника

Историята на този празник датира от древни времена, когато хората ориентирали битието си в съответствие със слънчевите цикли. Тогава почитали слънцето с особено уважение, понеже те разбирали, че животът на Земята зависи от слънчевата топлина и светлина. Следователно денят, в който Слънцето започвало да дава повече топлина, се смятал за победа на светлината над тъмнината и за възраждане на нов живот. За да помогнат на слънцето да победи мрака, тогава хората палели огньове, търкаляли запалени колела, украсявали къщите с елхови клонки и пекли обредни хлябове във формата на слънце.

3 зодии с огромен късмет в любовта при зимното слънцестоене

Зимно слънцестоене - традиции и знаци

И днес мнозина смятат, че денят на зимното слънцестоене притежава и предава много силна енергия така, че е добър за всякакви начинания - в работата, в службата и в кариерата, също в семейството и в личния живот. През този период се правят планове, изхвърлят се стари вещи, подреждат се нещата не само в жилището, но и в мислите си, прощават се стари обиди, намислят се желания. Между другото, има поверие, че желание, направено в деня на зимното слънцестоене, непременно ще се сбъдне. Може също така да поставите коледната елха именно в деня на зимното слънцестоене.

В миналото вярвали, че при зимното слънцестоене, когато е най-дългата нощ на годината и сетне денят започва постепенно да расте, духовете на починали предци идват на Земята. Затова на този ден хората пеели много обредни песни, извършвали най-различни ритуали и церемонии, за да привлекат богатство и добрини в своето семейство.

Този ден се смятал като благоприятен и за всякакви врачувания, гадания и предсказания за бъдещето. Затова девойките се събирали и гадаели за любов, бъдещо семейство, женитба и всякакви подобни радостни събития. Считало се, че това е подходящ момент за започване на най-различни начинания.

Но имало и предупредителни ритуали: строго вярвали, че всякакви конфликти и спорове трябва да се избягват. Смятало се, че всяка негативна енергия може да остави трайна следа за в бъдеще, съответно да навреди по някакъв начин както на самия човек, така и на негови близки и приятели.

Слънцестоене или равноденствие: Каква е разликата и защо 21 юни е толкова важен?

Народни знаци за зимното слънцестоене

Хората вярвали, че ако тогава има слана по дърветата, тогава следващата година ще е с богата реколта.

Щом пък денят на зимно слънцестоене е облачен, това означавало, че пролетта ще дойде рано - а ясното небе предвещавало дълга и сурова зима. Обилният снеговалеж тогава също означавал продължителна зима с много и обилен сняг.

Какво не бива да правите на зимното слънцестоене?

В миналото трябвало да се откажете от шумни празненства, алкохол и тежка храна. По-добре било да прекарате деня със семейството у дома си.

Също така, по това време не бивало да бъдете алчни и скъперници. Ако ви помолели за нещо, желателно и изцяло за ваше добро и във ваша полза било да го споделите и да не отказвате на молбата. А собствените си дългове, независимо дали парични или някакви други, се смятало за по-добре да се опитате да ги изплатите преди зимното слънцестоене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com