Кога трябва да намалите темпото във фитнеса?

2960
Кога трябва да намалите темпото във фитнеса?
Снимка: iStock

Ако най-много от всичко желаете да имате красиво и добре оформено пропорционално и прекарвате по-голямата част от свободното си време във фитнес залата, за постигането на по-добър резултат може би трябва да понамалите темпото. Прекалените и интензивни тренировки могат да навредят на вашето здраве и тяло повече, отколкото недостатъчните спортни упражнения. Нека видим признаците за прекомерния спорт и претоварване и какви са отрицателните влияния на това в тази статия.

Намаляват нивата на производителността ни

Невинаги сме в абсолютна форма за тренировки, така че е нормално ако се усетим отпаднали  и в някой ден не даваме всичко от себе си. Ако в тези моменти прекалим с упражненията и се претоварим, така ще се чувстваме още по-изтощени и ще изгубим издръжливостта си. Силата в ръцете и краката ни ще намалее, а в ставите ни ще се появи допълнителна болка.

Мускулната треска продължава по-дълго време от обикновено

Обикновено мускулната треска се появява в началото на спортните тренировки или след преминаването на различните стилове упражнения. Но ако редовно тренираме на един и същи уред във фитнеса и не сме променили своя стил, а усетим необичайни болки в тялото, продължаващи повече от обичайно, вероятно сме се претоварили с упражненията.

7-те ЗНАКА, които алармират, че прекалявате със спорта

Препоръчително е спортът да бъде част от живота ни. Понякога обаче може да прекалим с него в стремежа си да постигнем по-бързо желаните...

Изгубваме мотивация за упражнения

Ако се чувстваме много ентусиазирани от посещението на фитнеса всекидневно, но изведнъж изгубим това чувство, може да е знак, че сме се претоварили с тренировките. В този случай трябва да сме внимателни, защото ще ни е трудно да разберем защо сме подтиснати и това може да ни доведе до депресивни състояния.

Често боледуваме

Ако провеждаме редовни тренировки и водим здравословен начин на живот, но въпреки това боледуваме често, това може да се дължи на прекаляването с тренировките. Можем да настиваме, да се схващаме от потенето по време на физически упражнения, особено ако в залата става течение.

Загуба на мускулна маса

Защо е важо да тренираме всеки ден?

Изключително важно е да тренираме всеки ден. Това ни носи много позитиви, които ще разгледаме в следващите редове. След като прочетете ...

Ако тенираме прекалено много, нашето тяло може да изразходи и енергията, която му е необходима за бързото възстановяване след физическо натоварване. Това може да доведе до загуба на мускулна маса или пък подуване, заради задържането на излишна вода в организма.

Хронични наранявания

Този вид наранявания или се повтарят, или не минават. Случва се заради прекаляването с упражнения, като докато не дадем време на тялото ни да се възстанови, някои мускули може да останат незараснали. Наранявания може да получим и ако се претоварим с един и същ модел упражнения, без да правим промени в тях.

Трудно заспиване

Ако прекалено много спортуваме, това причинява свръхпроизвеждане на хормоните на стреса в тялото, което затруднява и заспиването. Но организма ни има нужда от достаъчно сън, за да могат да укрепнат и да се възстановят мускулите.

Най-добрите тренировки

Хората със затлъстяване или с наднормено тегло трябва да се запознаят с принципите на безопасно и ефективно обучение, преди да тренират...

Какво ще ни помогне в изброените ситуации?

1. Здравословно хранене. Тук е важно храната ни да бъде с богао съдържание на микро и макронутриенти. Също така много бъркаме ако приемаме само протеини. Задължителни са и въглехидратите и мазнините. Първите осигуряват на нашето тяло достатъчно енергия, необходима за увеличаването на мускулната маса, а вторите отделят тестостерона и хормоните, свързани с растежа на мускулите.

2. Осигуряване на достатъчно сън. Добрe е да си осигурим поне от седем до девет часа сън, защото докато спим, нашето тяло възстановява увредените мускули, като ги заменя със здрави такива.

3. Максимално намаляване на стреса. Ако сме под някакъв стрес в работа или личен живот, добре е да го компенсираме с олекотени физически тренировки. Вместо вдигане на тежести например, йогата би била добра алтернатива или упражнения по пилатес.

4. Нека си даваме седмица почивка на всеки 6-12 седмици. Това ще позволи на нашето тяло да се излекува и да стане по-силно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com