Кои са двете билки, които потискат апетита?

17402
Кои са двете билки, които потискат апетита?
Снимка: iStock

В търсенето на ефективни начини за регулиране на теглото и насърчаване на здравословни хранителни навици шафранът и зеленият чай се очертават като обещаващи природни възможности. Тези две съставки, с богата история и разнообразни ползи за здравето, са изследвани за способността им да потискат апетита, което ги прави ценни инструменти в борбата с преяждането и затлъстяването.

Шафранът, най-скъпата подправка в света, получена от цветето Crocus sativus, се използва от векове в различни кулинарни и медицински традиции. Последните изследвания показват, че шафранът може да помогне за намаляване на апетита чрез въздействие върху мозъчните невротрансмитери, особено върху серотонина.

Серотонинът играе ключова роля в регулирането на настроението и апетита, а шафранът доказано повишава нивата му, което води до намаляване на желанието за храна и емоционалното хранене. Освен това шафранът може да засили усещането за ситост, предотвратявайки прекомерната консумация на калории по време на хранене. Проучване установи, че лицата, които приемат добавки с шафран, съобщават за намалено похапване и като цяло по-нисък прием на храна в сравнение с контролната група.

Това са 4 -те билки и подправки, с които да сме в ТОП форма

От друга страна, зеленият чай се консумира от векове в азиатските култури и е известен с многобройните си ползи за здравето. Едно от активните му съединения, катехините, по-специално епигалокатехин галат (EGCG), е широко изследвано заради потенциала му да потиска апетита и да насърчава загубата на тегло. Изглежда, че EGCG влияе върху хормоните, които регулират апетита, като грелин и лептин.

Той може да увеличи чувството за ситост, като същевременно намали глада, което води до намаляване на приема на калории. Освен това съдържанието на кофеин в зеления чай осигурява енергиен тласък, като потенциално повишава физическата активност и изгарянето на калории. Мета-анализ показва, че консумацията на зелен чай е свързана със скромно, но значително намаляване на телесното тегло и обиколката на талията.

Когато шафранът и зеленият чай се комбинират, ефектът им на потискане на апетита може да бъде още по-изразен. Проучванията, изследващи синергичните ползи от тези две природни съединения, показват обещаващи резултати.

Проучване от 2018 г. установи, че смес от шафран и зелен чай значително намалява апетита и приема на калории при жени с наднормено тегло, което предполага, че комбинацията може да е по-ефективна от всяка от съставките поотделно.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Включването на шафрана и зеления чай в ежедневието ви може да бъде вкусен и практичен начин да подкрепите целите си за регулиране на теглото. Шафранът може да се добавя към ястия като подобрител на вкуса, а зеленият чай може да се ползва като освежаваща напитка. Освен това се предлагат хранителни добавки с шафран и зелен чай за тези, които търсят по-концентрирана форма на тези съставки, потискащи апетита.

Шафранът и зеленият чай предлагат естествени и ефективни решения за ограничаване на апетита и поддържане на по-здравословен начин на живот. Техните уникални механизми на действие, богата история и кулинарна гъвкавост ги правят ценни съюзници в стремежа към по-добри хранителни навици и контрол на теглото. Важно е обаче да помните, че тези съставки не са вълшебни куршуми, а балансираното хранене и редовните физически упражнения трябва да останат в основата на всеки успешен план за управление на теглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com