Кой емблематичен български град е разположен на река Арда?

4950
Кой емблематичен български град е разположен на река Арда?
Снимка: iStock/Guliver

Арда е най-голямата река в Родопите и вторият по големина приток на река Марица. Водите ѝ лъкатушат в областите Смолян, Кърджали и Хасково, както и в част от Североизточна Гърция, където реката носи името Ардас. Арда започва своя път от извор в подножието на Ардин връх в Родопите, близо до едноименното село Горна Арда, област Смолян. По течението на реката са изградени редица язовири, най-известните от които са язовир Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград и други, а една от най-тайнствените забележителности по поречието на реката е дяволският мост, за който се разказват легенди, а фотографите и до днес показват фотоси с лика на дявола, заснет под подходящ ъгъл и в подходящ момент от моста.

Населени места по поречието на Арда

Знаете ли кой емблематичен роден град е разположен на Арда? По поречието на най-голямата родопска река има цели 50 населени места, като 9 от тях са в Гърция, а останалите 41 са на родна земя. 38 са селата, а три – българските градове по поречието на реката. Кой град е разположен на река Арда е въпрос, който може да бъде отговорен по три начина:

  • Кърджали,
  • Маджарово,
  • Рудозем.

Всеки от тези три града има пълното право да се нарече емблематичен.

Най-дългата река в света

Градовете по поречието на Арда

1. Маджарово

Маджарово е известен като един от най-малките родни  градове, вторият след Мелник, като броят на жителите му по данни на НСИ от последното преброяване на населението през 2021 година е само 635 души, което прави града по-малък от стотици големи български села. Маджарово е град от 1974 година и носи името на Димитър Маджаров – известен и почитан тракийски войвода. В историята на Маджарово се откроява краят на трагичния поход в търсене на спасение на събралите се край Дедеагач българи от Беломорска Тракия. Днес мемориален парк с параклис и паметник-костница „Тракийски пантеон“ пазят тленните останки на загиналите край Маджарово през октомври 1913 години храбреци.

Етнографска експозиция в местния музей пази, съхранява и представя на поколенията традициите и историята, бита, културата на тракийското население от Източните Родопи и на жителите на Беломорска Тракия.

Знаете ли коя река извира от Рила – Искър, Марица или Места?

2. Рудозем

Високо в Родопите се издига градче, известно с рудодобивната промишленост и богатите находища на оловно-цинкови руди. Селището е било известно с името Палас и през 80-те години на 20 век е било едно от най-развитите и процъфтяващите у нас. За жалост през последните години градчето запада и броят на жителите му пада под 4 000. Въпреки малобройното население, Рудозем е отлично място за туризъм. Впечатлява с дивата си и китна природа в сърцето на Родопите, богатото разнообразие от животински и растителни видове, откритите по време на археологически разкопки древни пътища, некрополи, останки от черкви и манастири, които говорят за богата история и култура и привличат туристите.

Знаете ли откъде извира река Марица?

3. Кърджали

На трето, но не на последно място е Кърджали – отговорът на въпроса кой емблематичен български град е разположен на река Арда. С население от над 50 000 души това е най-големият български град по поречието на Арда. Градът е областен и се простира на двата бряга на родопската река в Източнородопския планински масив. Кърджали е известен не само с язовира и възможностите за отдих и туризъм, но и с намиращия се близо до него паметник на недвижимото културно наследство от национално значение древен скален град Перперек (Перперикон). В областта се срещат и едни от видовете, включени като редки и защитени в Червената книга на България. Градът привлича туристи с красотата на природата си, а историята и културата ги кара да се върнат отново и отново, влюбени в магията на Кърджали.

Посещавайки Кърджали и околностите му не пропускайте да се насладите на: пещерата Утробата, най-голямото на Балканите находище на бели брези, резервата Вълчи дол с редките и легендарни растителни видове, средновековни и тракийски крепости, манастири, скалната гробница, тракийското светилище, наречено Орлови Скали. Всичко това прави Кърджали най-популярният от трите града по поречието на реката и ако следва да посочим един отговор на въпроса кой емблематичен български град е разположен на река Арда, то той със сигурност ще бъде Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com