Знаете ли откъде извира река Марица?

204053
Знаете ли откъде извира река Марица?
Снимка: iStock

Марица е най-дългата река на Балканския полуостров - 524,6 км. Дължината й в България е 321,6 км и я поставя на трето място след Искър и Тунджа. Марица е реката с най-голям водосборен басейн в България след Дунав. В Марица се вливат около 100 български реки. Голямото пълноводие се дължи най-вече на реките, които се вливат в нея в средното течение.

Свързва страната ни с Гърция и Турция. Древното име на реката е Хеброс или Хебър. На старотракийски език “Марица” означава езеро или голяма вода. 

Пътят на Марица

Извира от Рила и в горното си течение е бистра и пенлива с много водопади. Тече на север, като на река Стара Костенецка един от притоците на Марица е красивият Костенски водопад. По-нататък пресича китната Долнобанска котловина, при гара Костенец завива на югоизток и навлиза в дълбокия живописен пролом Момина клисура. В края на пролома в река Марица се влива река Яденица, по която минава границата между планините Родопите и Рила. Оттук влиза в просторната Горнотракийска низина. Южно от Симеоновград реката навлиза в широкия Харманлийски пролом, а при Капитан Андреево напуска България и влиза в Турция. В Одринското поле приема двата си най-големи притока - Тунджа и Арда. Край град Енос се влива в Егейско море.

Списък на реките в България, които всеки трябва да знае

Река Марица извира от Маричините езера в Рила планина.

Това са едни от най-красивите планински езера в страната. Намират се в Маричиния циркус, който се образува от върховете Голям близнак (2779 м) и Малък Близнак (2777 м) на запад, Маришки чал (2765 м) на юг и Манчо (2771 м) на югоизток.
Общият броя на езерата е четири. Най-високото и най-ниското езеро пресъхват през лятото и ранна есен, а другите две езера са постоянни. От третото езеро изтича река Тиха Марица, която след няколко километра се слива с река Права Марица и поставят началото на река Марица. Долното и Горно Маричино езеро са само две от общо 70-те рилски езера с ледников произход.

Долно Маричино езеро

Долното Маричино езеро е дълго 140 м, широко до 145 м и дълбоко около 5,5 м. През пролетта езерото е заобиколено от виолетово-розови поляни - цъфтящи минзухари, които придават вълшебен романтичен цвят. Планинският минзухар е ендемит, който се среща само на Балканския полуостров. Цъфти от първото пролетно топене на делените преспи.

Горно Маричино езеро

Намира се на 2378 м надморска височина, над Долното Маричино езеро. Дълго е 230 м, широко до 93 м и дълбоко около 10 м. Бреговете му са стръмни и скалисти.
И двете езера са изкуствено зарибени с риба. Най-често се среща пъстърва.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

Изходен пункт

До двете езера се стига от хижа Марица през село Радуил.

Централен рилски резерват

През 1951 г. е създаден природен резерват “Маричини езера”, който престава да съществува през 1992 г., когато се създава по-голям Централен рилски резерват - най-големият на Балканския полуостров.
В резервата се намират най-високите точки от национален парк “Рила” - Мусала, Дено, Голям Скакавец, Малък Скакавец, ниските долини на реките Марица, Леви Искър, Бели Искър, езерата Маричини, Мусаленски, Скакавишки и др.
Териториите на стария резерват “Маричини езера” запазват своя статут на биосферни по програмата на ЮНЕСКО “Човек и Биосфера”.
 
В резерват Маричини езера се среща едно от най-големите находища на рилска иглика в България. Срещат се също диви кози и мечки, а сред най-високите части и няколко вида орли.

На територията на национален парк “Рила” има над 120 езера, от които извират много други реки. Водите на Рила са едно от най-големите й богатства. Неслучайно едно от древните имена на планината “Роула”, дадено от траките, означава “водна планина”. По-късно славяните изменят името на “Рила”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com