Коя е страната с най-много острови?

22815
Коя е страната с най-много острови?
Снимка: iStock

Смята се, че приблизително 700 милиона души на земята живеят на острови. Поради своята изолация островите обикновено предлагат уникална среда, тъй като са склонни да бъдат горещи точки на биоразнообразие с рядка флора и фауна.

Коя държава има най-много острови?

Швеция – 221 800

Експерти изчисляват, че Швеция има 221 800 острова, повечето от които са необитаеми. Това число означава, че Швеция вероятно има повече острови от всяка друга страна в света. Дори столицата на страната Стокхолм е архипелаг от четиринадесет острова.

Топ 10 на едни от най-красивите гръцки острови

Повече от 50 моста свързват тези острови, както и средновековния град Гамла Стан, музеите и кралските дворци. Остров Оланд има озеленени плажове, замък и структури, датиращи отпреди 5000 години, което прави острова обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Други острови предлагат плуване, риболов и други водни спортове.

Следват я:

Финландия – 188 000

Финландският борд по туризъм признава, че страната има 179 584 острова, 98 050 от които са разположени в 188 000 езера на страната. Само 455 от тези острови имат постоянни селища и използват водна комуникация със сушата и нямат пътища. Повече от 700 от островите са сравнително големи и имат пътни връзки с континента. Други десетки хиляди служат за развлекателни, експедиционни, изследователски или други цели. Туристите тук могат да се насладят на конна езда, каяк, риболов и други дейности на открито.

Топ 10 на най-хубавите острови за почивка

Норвегия – 55 000

Северноевропейската държава Норвегия има повече от 55 000 острова. Всъщност островите са толкова много, че е трудно да се преброят точно. Смята се, че бреговата линия на Норвегия варира от 25 000 км до 83 000 км. Най-големият остров в Норвегия е Шпицберген.

Канада – 52 455

Според статистиката на Канада щатът има 52 455 острова. Най-големият от тях е остров Бафин, чиято площ е 507 451 квадратни километра. Около 30 000 острова се намират в залива Хъдсън, което го прави един от най-големите сладководни архипелази. Общо 1864 острова се намират на река Сейнт Лорънс. На север от континентална Канада е Канадският архипелаг, който включва островите Кралица Елизабет и Манитулин. Остров Манитулин е най-големият сладководен остров в света и е дом на 17 други езера, които от своя страна съдържат още по-малки острови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...