Колко вредно е да се къпете след хранене?

1687
Колко вредно е да се къпете след хранене?
Снимка: iStock/Guliver

Вечеря, душ и лягане в леглото може да изглежда като идеалната нощна рутина, но може да не е най-добрата за храносмилателната ви система. Всъщност горещият душ след хранене може да доведе до проблеми като спазми или лошо храносмилане. Защо? Всичко това е свързано с температурата на водата и как тя влияе на притока на кръв в тялото ви.

ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ВЗЕМАНЕТО НА ДУШ СЛЕД ХРАНЕНЕ

Когато консумирате храна, температурата на тялото ви леко се повишава, тъй като кръвта се придвижва към храносмилателните органи. Това помага на тялото ви да усвои правилно храната, като ви осигурява комфорт и лекота. Но ако вземете топла вана или душ веднага след хранене, горещата вода допълнително повишава температурата на тялото ви и отклонява кръвта от храносмилателните органи. По този начин би застрашило храносмилателния процес и евентуално би предизвикало симптоми като спазми, когато стомахът не получава необходимия приток на кръв.

Правилното хранене при депресия

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО ЗА ДУШ?

Горещата вода може да наруши храносмилането ви. Но лошо ли е да си вземете студен душ след хранене? Ето какво казват експертите. Студеният душ, от друга страна, би понижил телесната ви температура и не би отклонил кръвта от храносмилателните органи. Студените душове всъщност могат да задвижат метаболизма ви и дори да ви помогнат да изгорите повече мазнини от току-що изяденото ястие. Въпреки това е препоръчително да вземете душ със стайна температура, ако трябва да се изкъпете след хранене. Студеният душ шокира системата и стеснява вените, които отиват към кожата, докато горещият душ отваря вените, които отиват към кожата. Неутралната температура би имала по-малък ефект върху пренасочването на кръвния поток. Добре ще е да изчакате поне 20-30 минути, преди да се изкъпете.

10 съвета за здравословно хранене

В крайна сметка не е опасно или вредно, но пък можете да избегнете излишните болки, които биха могли да се породят. Ако все пак задължително трябва да вземете душ след хранене, придържайте се към неутрални температури, които няма да пренасочат притока на кръв към стомашно-чревните органи. Лекари съветват: "Идеалното начало на деня би било да изпиете чаша вода със стайна температура, да потренирате, да вземете душ и след това да закусите пълноценно." Ако обаче сте свикнали да взимате душ вечер, същата политика важи и за времето за вечеря - планирайте да вземете душ преди да хапнете, за да избегнете стомашно разстройство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com