Колко време след грундиране се боядисва?

18720
Колко време след грундиране се боядисва?
Снимка: iStock

Грундирането на повърхността е една от задължителните стъпки, които трябва да се извършват по време на работа. Тази процедура винаги предхожда боядисването или нанасянето на други облицовъчни покрития. Но за да не се окаже, че целият ремонт е напразен, трябва да знаете колко време отнема боядисването след грундиране на повърхността. В крайна сметка материал, който не е изсъхнал, може да не даде желания резултат от адхезията.

Грундиране на стени преди боядисване

Времето за съхнене на грунда може да зависи от редица различни фактори. Следователно те трябва да бъдат анализирани, за да се получи качествен резултат въз основа на резултатите от ремонта.

И така, влиянието върху времето на полимеризация се оказва от:

Характеристики на основата и нейните характеристики. Например, когато повърхността за грундиране е абсолютно суха, чиста и грапава, грундът попива и прониква по-дълбоко.

Колкото повече състав за стена или таван ще се използва и колкото по-дълбоко прониква в слоевете на повърхността, толкова по-дълго ще изсъхне съответно.

Температурни условия на околната среда. Това също е един от преките фактори, влияещи върху времето за изсъхване на почвата на повърхността. Например, ако показанието на термометъра е +15 в стаята, времето за изчакване се увеличава. Оказва се, че колкото по-топло е помещението, толкова по-бърз е процесът. Но максималният диапазон трябва да бъде до 30 градуса.

Кое е най-доброто време през годината за ремонти в дома ви?

Индикатор за влага. При условия на повишена влажност в помещението процесът на полимеризация отнема повече време. Следователно оптималното ниво на влага не трябва да надвишава 70-80%.

Тип разтвор. Тук се определя разнообразието му, за кои материали е подходящ продуктът. Например, времето за изсъхване на грунда върху дърво ще се различава от времето за полимеризация върху бетонна повърхност.

Производителят винаги посочва върху етикета на своя продукт цялата необходима техническа информация и предназначението на грунда.

Колко време след грундиране се боядисва?

Времето за изсъхване на грунда зависи от вида на самия състав. Отбелязват се следните видове разтвори и техните периоди на полимеризация:

Акрил. Такива импрегнации се считат за най-често срещаните и удобни за използване. Те могат да проникнат много дълбоко в повърхността и да създадат силна адхезия. Периодът на сушене на този състав е най-малко 5 часа.

Алкидни. Грундовете с такава основа изсъхват порядък по-дълго - около 12-15 часа. В този случай трябва да разчитате и на микроклиматичните условия в помещението.

Формули на полимерна или водна основа. Средната продължителност на съхненето им е 18-24 часа.

Колко струва един цялостен ремонт на баня?

Глифталов. Грундовете от този тип полимеризират в рамките на един ден, но само ако помещението е с оптимална температура и индексът на влажност не надвишава 70%.

Минерал. След нанасяне на импрегнирането върху тази основа, изсъхването отнема около 2-3 часа.

Кварц. Съставите от този тип са бързосъхнещи. Приблизително час или два за пълното абсорбиране на продукта в повърхността ще бъдат достатъчни. Но тук всичко зависи от това колко слоя са нанесени. Колкото повече от тях, толкова по-дълъг е периодът на замразяване.

Грундиране на вътрешни стени

В такива случаи съставът на грунда се нанася върху измазаната повърхност или лепилната основа. Неговата задача е да създаде добро залепващо покритие. Ако грундът е нанесен правилно при оптимални условия, тогава той трябва да изсъхне за около 24 часа. Едва след изтичане на този период може да се нанася боя, след като се уверите, че покритието е напълно изсъхнало.

Съвети за по-бързо изсъхване на грунда

Купувайте само бързосъхнещ грунд. Този състав принадлежи към специална категория, в която има необходими добавки, които ускоряват процеса на полимеризация, независимо от това колко е приложено.

Поставете топлинен пистолет в стаята, където е извършен грундът. Само не забравяйте, че температурата на нагряване не трябва да е твърде висока, в противен случай импрегнирането ще поеме кора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com