Колко струва един цялостен ремонт на баня?

35252
Колко струва един цялостен ремонт на баня?
Снимка: Anna Lisa / Pixabay

Банята е едно от най-важните и същевременно най-специфични пространства във всеки дом. Ако започнете да наблюдавате видими признаци на износване на плочки, мазилка или електроуреди, значи може би е дошло времето да помислите за основен ремонт на помещението. А той никак не е евтин.

Според водещи специалисти в областта на качественото обзавеждане за баня, домашните ремонти са с между 15 и 30% по-скъпи в сравнение с предходната година, така че не е излишно да започнем да спестяваме навреме и да калкулираме колко приблизително би ни струвало едно непретенциозно пълно обновяване на банята.

Какви разходни пера влизат в един средностатистически ремонт на баня?

Предполагаме, че всички ще се съгласите с концепцията, че общата ангажираност по ремонт на баня може да влезе в три основни графи: труд, материали и съпровождащи странични дейности (като извозване на боклук например). Нека ги отнесем към една стандартна неголяма баня с размери 8 - 10 квадратни метра.

Трудът е субективен от уговорката с конкретния изпълнител, както и списъкът от задачи, които ще се извършват. Типично е между 35 и 55% от общите разходи и включва стандартни услуги като:

●       Къртене и измазване на стени и под;

●       Шпакловка;

●       Полагане на гипсокартон;

●       Лепене на плочки и фризове;

●       Изграждане на хидроизолация;

●       Демонтаж на старо и монтаж на ново оборудване за баня от разнообразен тип.

Общата сума за труд от такъв калибър не би била по-малко от 1800-2500 лева спрямо спецификите на конкретното задание и времето, което ще отнеме. В случай че ремонтът няма да е само външен, а ще се налага подмяна на тръби и намеса на водопроводчик или електрифициране и консултация с електротехник, стойността естествено ще нарасне.

Цената на материалите се определя от техния клас, какво точно ще бъде подменено като електроуреди и оборудване, както и от регионалните разлики в стойността на консумативите, която на моменти се отчита в различните части на страната. Най-общо могат да се дадат следните ориентировъчни ценови граници, ако се прави цялостна промяна, включваща нови бойлер, мивка, тоалетна, шкафове, душ или вана, вентилатор, прозорци, врата, осветление и други базисни компоненти като плочки за баня, лепила, уплътнители и силикони:

●       Икономично: 1500 - 3000 лева;

●       Средно: 3000 - 5000 лева;

●       Луксозно (предвиждащо изработка на персонализирани мебели по поръчка): 5000 - над 20000 лева.

За странични дейности, които не са включени в гореописаното, е резонно да предвидите около 10% от изчислената дотук сума за труд и материали.

Каква е равносметката?

Минималната стойност за какъвто и да е ремонт на банята към днешна дата не би могла да падне под 3000 лева, напротив. За едно прилично обновяване на помещение със стандартни размери са необходими между 5000 и 10000 лева.

Съпоставено с доходите в страната и равнището на инфлацията, сумата далеч не е малка и може да обремени всяко домакинство, ако не се изчисли внимателно по компоненти и предвиди в семейния бюджет. Съветваме ви да направите обстойно проучване на цени и качество, преди да се спрете на изпълнител, за да сте убедени, че сте в сигурни и благонадеждни ръце, а инвестицията няма да е напразна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com