Къде се намират находищата на злато в България?

42118
Къде се намират находищата на злато в България?
Снимка: iStock

Рудите на благородните метали са сравнителро рядко срещани в България. От тях у нас се добиват злато и сребро. Находищата на злато са разпределени в различни части на страната. Ето кои са по-известните области, където са регистрирани находища на злато:

* Златоград и околните райони
* Средногорието - района на Панагюрище и Златица
* Рила и Пирин
* Източните Родопи - районите около Кърджали и Момчилград.

Макар да съществуват исторически доказателства за добив на злато в тези райони, днес трябва да отбележим, че добивът на злато подлежи на строги правила и регулации и всяка дейност се извършва съгласно законите на страната.

Две са главните находища на злато днес в България - Челопеч и Крумовград.

Челопеч

Тук се намира най-голямата мина за добив на злато в България. Село Челопеч е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, която е част от Задбалканските котловини. Те са разположени от запад на изток и образуват сравнително тясна ивица между Стара планина и Средногорието. Населението на селото е около 1500 души. Селото е единственото населено място в община Челопеч. Рудното находище в Челопеч се характеризира с много сложен геоложки строеж, като досега са идентифицирани около 71 минерални вида.

Къде има най-много злато в България?

Още с влизането в село Челопеч, се вижда голямата “златна” мина, която дава поминък на повечето хора от района. От 10-тина години съоръжението се стопанисва от чуждестранно дружество, специализирано в добив и преработка на полезни изкопаеми. Челопеч е известно като “златното село” не само заради добива на злато, а и защото е общината с най-висока работна заплата в България от няколко години.

Високият стандарт превръща Челопеч в райско място за младите. Ако в повечето села населението е главно от възрастни хора, в Челопеч е точно обратното. В селото има детска градина, училище, спортен център, парк с покрита част и красив площад. Престъпността е нулева, защото малката община е осеяна с камери за видеонаблюдение. Няма и безработица.

Къде в света се добива най-много злато?

Крумовград

На около 3 км южно от Крумовград е открит рудник “Ада тепе” на находище “Хан Крум”. Това е първият новоразработен рудник от 40 години насам. Инвестицията е на същата чуждестранна компания, която стопанисва рудника в Челопеч. Добивът на руда и преработката в обогатителната фабрика са конвенционални.

Технологичната схема включва трошене, смилане и флотация на добитата руда за извличане на златото, депониране на отпадъка от преработка в интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци. От 2018 г. започна промишленият добив в рудник “Ада тепе”, а първите тестови количества златен концентрат са произведени през 2020 г.

И в двете предприятия (в Челопеч и Крумовград) добивът се извършва по подземен способ, а добитата руда се преработва до минерални концентрати.

Музей на златото в Крумовград

В Крумовград е открит Музей на златото, който няма аналог на Балканите. Според изследователите, благородните метали, добивани в древната мина “Ада тепе”, са стигнали до древните троянци и се използвали в бижутата на цар Приам. Експозицията представя древен рудодобив от 3500 г.пр.н.е. до Античността. Смята се, че това е най-ранният рудник в Европа. Открит е на 10 м от върха на Ада тепе.
Музеят представя и технологията за добиване на златото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com