Къде има най-много злато в България?

24192
Къде има най-много злато в България?
Снимка: iStock

Добивът на злато в България за 2018 г е 8,995 тона, главно от едно находище. Знаете ли къде има най-много злато в България?

Чеполеч

В Челопеч се намира най-голямата мина за добив на злато в България. Селото е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, която спада към Задбалканските котловини. Те са разположени от запад на изток и формират сравнително тясна ивица между Стара планина и Средногорието.

Населението е 1481 жители. Селото е център и единствено населено място в община Челопеч. Рудодобивът е основен отрасъл в района, тук се намира най-голямото и богато медно-златно находище.

Рудно находище

Находището включва няколко изявени рудни тела вместени във вулканогенно-седиментен комплекс от андезити до дацити, който обхваща северната и североизточната страна на разлома с ориентация изток-запад. Вместващите скали са част от вулканогенно-седиментния ансамбъл на горната креда, съхранен в гребена с посока север-североизток. Фундаментът на юг и изток от Челопеч включва докамбрийски гранитогнайси, двуслюдени шисти, кварцити и амфиболити. Челопешката руда включва следните основни рудни минерали: пирит, тенантит, енаргит, халкопирит, злато.  

Челопешкото находище се характеризира с много сложен геоложки строеж, като досега са идентифицирани около 71 минерални вида.

Интересни факти за златото

Златното село

Още с влизането в село Челопеч, се вижда голямата “златна” мина, която дава поминък на повечето хора от района. От десетина години съоръжението се стопанисва от канадско дружество, което е специализирано в добив и преработка на полезни изкопаеми.

Челопеч е известен като “златно село” не само заради добива на злато, а и защото е общината с най-висока работна заплата в България от няколко години според Института за пазарна икономика.

Челопеч - райско място за младите

Челопеч е сред селата с “младо население” в страната. Ако в повечето села населението е основно от възрастни хора, в Челопеч е точно обратното. От общо 1481 жители в селото, 250 са под 18-годишна възраст. В селото има детска градина, училище, спортен център, парк с покрита част и красив площад. Престъпността е нулева, защото малката община е осеяна с камери за видеонаблюдение.

Къде в света се добива най-много злато?

Челопеч за туристи

Селото предлага много възможности за прекарване на свободното време и атракции за посетители, организирани от общината и читалището.

Сред най-посещаваните и интересни празници са маскарадните игри. Кукерските групи са традиционни за местните хора, които от незапомнени времена наричат кукерите “мечкари”. В селото има два клуба, чийто състав постоянно се подмладява. Танцьорите сами изработват кукерските маски и гостуват на различни фестивали в цялата страна.

Парк “Корминеш”

Паркът е разположен южно от селото, непосредствено над живописния язовир “Качулка”. Тук е изградена амфитеатрална сцена от масивно дърво и ковано желязо, с 800 седящи места, сцена, параклис, детски площадки и множество кътове за отдих, подходящи за излети. Мястото е представлявало огромна поляна, оградена от борова гора в подножието на планината.

Открай време тук се провеждат събори и различни инициативи.
Днес сцената е домакин на различни културни и спортни мероприятия, сред които Международен фолклорен фестивал “Златен прах”, Национален турнир по народни борби “Дивата сцена”, Кукерски фестивал “Сирница”, международен рок фестивал “Вълчата пътека” и много други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com